Sida 1 av 197

Att bygga en amatörradiostation

Postat: 29 september 2008, 22:31:14
av sm2wmv
URL till sidan för projektet: http://www.sj2w.se/contest/

Ja, nu är det nog dags att starta den här projekttråden. Jag vet inte riktigt hur jag ska introducera det här projektet men jag ger det ett försök.

För en månad sedan blev det klart med ett husköp för min del, ett köp som endast var tänkt som ett ställe där en stor amatörradiostation kunde byggas. Huset valdes med dessa prioriteringar:
#1 Läge
#2 Läge
#3 Läge
#4 Stor tomt (31 000m2)
#5 Inga grannar i närheten (700m till närmaste)
#6 Vatten + avlopp
#7 Inte för stort (låg uppvärmingskostnad)

Jag föll för ett hus som låg i Burträsk, ca 4 mil från Skellefteå som hade i princip allt vi sökte. Iofs är inte läget det bästa mot Sydamerika men i övrigt är det riktigt bra, motstvarande ett platt QTH (geografiskt läge...) och t.o.m lite bättre än ett platt QTH mot Japan och Australien.

Jag bor och jobbar i Luleå och anledningen varför jag köpte stället så pass långt söderut (18 mil) är för att få med några nyckelpersoner i projektet som bor i främst Örnsköldsvik och Umeå. Dessa personer har varit inblandade i ett tidigare projekt, det projektet som jag köpte den stora 60m masten från då ägaren sålde sitt hus och stationen fick tas ner. Det var egentligen så det hela började. Man bygger inte sådant här ensam om man inte har enormt mycket pengar, vilket jag inte har utan allt byggs med en "begränsad" budget. Målet är att ha en av skandinaviens största stationer lagomt till solfläcksmaxima, dvs om 5-6 år, så den här projekttråden kommer nog leva ett bra tag.

Jag skrev på kontraktet för huset i Juni men det dröjde ända tills Augusti innan jag fick tillgång till det eftersom det behövs förvaltningstilstånd mm. då det är en jordbruksfastighet och givetvis hade alla på komunen och landstinget semester som sköter detta. Men med vetskap av att det förmodligen skulle bli av åkte jag ner till Örnsköldsvik och började ta isär min station där bestående av 3st master på en "bergstopp" bakom mina föräldrars hus. Ni kan se vad den bestod av här: http://www.sm3wmv.com/sm3w/index.php
Jag har fortfarande en mast att ta ner där men det får bli nästa år.

Planen för i år är att sätta upp en 4-SQ på 80M (fyra stycken 20m höga fasade vertikaler) och en 1/4 vågsvertikal för 160M (39m hög) då dessa band är de som är mest intressanta nu vid solfläcksminima. Vi har hunnit med att göra fundamenten för vertikalerna, fixat fästena för dem och förhoppningsvis till helgen reser vi den första av vertikalerna för att justera in den och sedan justera de andra 3 likadant. Vi tänkte också borra fast bottenplattan till 39m höga vertikalen i en stor sten som står längst ner på åkern. Den här antennen kommer bestå av 5st 6m långa sektioner av en WIBE-mast (28cm sida) och de återstående 9m kommer bestå av aluminiumrör.

Jag postar lite bilder och sedan får jag beskriva saker eftersom...men nu för att uppdatera er om vad som hänt :)

Bild
Huset, 50m2 uppe och 50m2 nere.

Bild
Huset + 150m2 ladugård

Bild
Vy från åkern

Postat: 29 september 2008, 22:35:49
av sm2wmv
Första helgen spenderades givetvis mest till att flytta in grejor i huset och göra oss lite hemmastadda. Vi satte också upp en enkel dipol-antenn mellan två träd för att kunna lyssna av hur störnivåerna mm var. Som väntat hade vi inte några störningar överhuvudtaget förutom något fårstängsel en bit bort, detta är dock inte något större problem. Vi hade rätt skoj under helgen och hörde en massa rara stationer på 160M, som t.ex. Panama och även ett flertal amerikaner hördes på en antenn som inte ens resonerade på bandet :)

Bild
SM2XJP + son försöker trassla ut dipolen från trädet

Bild
Husägaren själv på taket...

Bild
SM2LIY tittar in sitt nya hem ;)

Bild
Gräsklippning behövdes givetvis också, inte ett lätt jobb när det inte varit klippt på ett bra tag.

Bild
Två av dessa håller stället varmt!

Postat: 29 september 2008, 22:40:41
av sm2wmv
Den andra helgen spenderades med att flytta lite saker till stället.

Bild
Vi fick hjälp av en radioamatör i Sikeå med lastbilen.

Bild
Några meter aluminium :)

Bild
Vi fick även låna en traktor + timmersläp av en bonde som tyvärr sedan ångrade sig och tog tillbaka grejorna, trots att de inte användes för tillfället :( Vi hann dock få bort en hel del som tur var.

Postat: 29 september 2008, 22:43:43
av dar303
Det är alltid imponerande att stöta på folk som verkligen brinner för sitt intresse, detta har verkligen passerat hobby-stadiet för länge sedan!
Lycka till, många bilder kommer hoppas vi!

Förresten, hur tävlar man i radio?

Postat: 29 september 2008, 22:51:00
av sm2wmv
Jag ger exempel på typiska regler för en amatörradiotävling.

Tanken är att ha kontakt med så mycket stationer som möjligt, så långt bort som möjligt under en viss tid, oftast 24 eller 48 timmar. Det finns olika kategorier så som Single operator (dvs man är ensam), Multi-Operator (man är flera och max en signal i luften samtidigt), Multi-Multi (man är flera och får sända på alla 6 frekvensbanden samtidigt). Det är 6st frekvensområden som är tillåtna att köra test på kortvåg och dessa är 160, 80, 40, 20, 15 och 10M.

T.ex. så kan poängsumman beräknas genom att ta antalet QSO poäng * antalet multiplar. Med QSO-poäng menas poäng för kontakterna som i vanliga fall är 3 poäng för en annan världsdel och 1 poäng för samma världsdel. Multiplar består ofta av olika länder + möjligen zoner (världen är uppdelad i 40st zoner) och dessa räknas på varje frekvensband så du kan ha kontakt med samma station max 6 ggr.

Men reglerna är olika beroende på tävling men detta var en beskrivning av CQWW-reglerna som är den mest populära tävlingen.

Postat: 29 september 2008, 22:58:49
av Pejlaren
Varför vertikalt? Är det någon förutom du själv som kör vertikalt på 80 & 160m?

Postat: 29 september 2008, 23:00:04
av sm2wmv
Bild
Förra helgen spenderades med att köra grejor från min gamla station till den nya. Lite 7/8" kabel syns och även en massa rör och annat godis.

Bild
Lite aluminiummaster + stagwirarna för 60m masten.

Bild
60m höga masten + en massa antenner

Bild
Det var tävling under helgen och vi fick för oss att vi behöde något lite bättre på 40M så klockan 9 på kvällen i totalt mörker satte vi upp den här 10m höga vertikalen, den står lite snett men jag tycker vi är ursäktade pga mörkret :)

Bild
Hål grävdes för plintarna som ska hålla de 20m höga vertikalerna för 80M 4-SQ antennen.

Bild
Skam att godsägaren får gräva medans de andra tittar på!

Bild
På dessa svetsas rör med ett vikfäste som man sätter fast veritkalerna med en isolator mellan.

Bild
Men det är inte bara jobb...iofs eldade vi för att bränna upp ris som var kvar efter avverkningen.

Här är en länk till sidan där jag har lite youtube-klipp där jag beskriver saker och ting
http://sm2wmv.sj2w.se/~micke/sj2w_site/?p=75

Postat: 29 september 2008, 23:04:03
av sm2wmv
Pejlaren skrev:Varför vertikalt? Är det någon förutom du själv som kör vertikalt på 80 & 160m?
De flesta kör vertikalt på 160 och 80M. Om du ska få låga strålningarvinkar på dessa band krävs det en antennhöjd på helst över en våglängd, vilket är svårt att åstakomma. Horisontellt är alltid bättre då man får 6dB mer i gain pga markreflektionen men detta ger inte något då man inte får ner strålningsvinkeln. Vi har planen att bygga en 2el för 80M framöver (förkortad, runt 26m långa element) som ska sitta @63m, den kommer förmodligen slå vertikalerna. På den förra stationen hade vi en 2el @60m och den var ungefär 6-12dB starkare än vertikalerna men då var det väldigt dålig jordmån så skillnaden på det här stället kommer förmodligen vara betydligt mycket mindre.

Polorisationen i sig har inte så stor betydelse på kortvåg eftersom signalerna studsar i atmosfären och man får vridningar. Det är annat när signalerna går direkt via markvåg, då har det stor betydelse.

Postat: 29 september 2008, 23:16:34
av sm2wmv
Bild
Den här helgen spenderades med att bygga klart fuskväggen i radiorummet. Anledningen till den här väggen är att vid alla stationer jag besökt har jag alltid varit irriterad av en enorm mängd kablar överallt så jag valde att bygga en fuskvägg ca en meter från den vanliga väggen. Här ska det bli 4st operatörsplatser (dvs 4st uppsättningar radior) och den kommer populeras med hyllor och vid varje radio kommer det göras ett fyrkantigt hål där man kan komma åt radiorna bakifrån. Bakom väggen kommer även alla styrkort för openASC-projektet sitta + datorerna.

Bild
Bakom fuskväggen

Bild
Dagen spenderades med att jag grävde ett kabeldike mellan huset och ladugården. Det var lätt bitvis men jag stötte på en massa sten och grus vid infarten. De har förmodligen lagt ett bärlager för länge sedan som jag fick problem med. Men jag ger mig inte lätt så diket är klart förutom en sten jag måste ta upp, men det görs till helgen.

Bild
I rummet som diket leder till ska all switching av antennerna ske. Jag lägger ner 4st RG-17 och 2st 60-ledare bredvid röret i diket då dessa kablarna inte skadas av att vara nedgrävda och drar rotorkablar och annat i rören.

Bild
RG-17 med metallskärmen runt för skydd

Bild
Skoj :)

Så till helgen tänkte jag göra klart diket och sedan ska vi försöka få upp iaf en av vertikalerna till 80M arrayen.

Postat: 30 september 2008, 16:41:54
av eriikh
Jag tycker det känns lite fel att kalla ett sånt här projekt för amatörradiostation, när jag hör det ordet tänker jag snarare på nån tomte som febrilt försöker få in radio luxemburg med sin 2m skorstensantenn. Det här projektet är ju mer i NASA's storlek :P

Snyggt jobbat hitills, kommer följa definitivt detta. *Bokmärkt*

Postat: 30 september 2008, 18:34:49
av Henry
Onekligen intressant. :)

Förresten behövs det byggtillstånd för sådana här antenner?

Postat: 30 september 2008, 19:24:41
av cosmox
Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Är väl i mållös i ordets rätta mening skulle man kunna säga. Verkligen ett imponerande och mycket ambitiöst projekt. Ordet "radioamatör" bleknar ju en smula i detta sammanhang. Vad är då ett radioproffs?

Det ser ut att kosta en del. Vad fick du ge för kåken där uppe? Det skulle vara intressant att se en kalkyl på det hela.

Lycka till med bygget!

Postat: 30 september 2008, 20:10:59
av Mizzarrogh
Trevlig byggblogg, kan tipsa om att det fanns mer intressant på sidan. :)

Henry, ja, det brukar krävas byggnadstillstånd för större master och annat, ibland tydligen även om man avser byta från tex en murken trämast till en ny, frech och säkrare stålmast, fast brukar sällan vara problems om det inte är tex sura grannar eller liknande inblandade, säkrast är att kolla.

Postat: 30 september 2008, 20:28:42
av -=Fullmoon=-
Hmm kåkan var väl inget jag skulle vilja ha .. dock har tomten mycket stor potentioal om man vet vad man ska göra av den ;)

kul bygge trodde det handlade om en 5m mast elelr något nu verkar det bli mycket längre visst :D

följer detta med spänning

Postat: 30 september 2008, 20:53:41
av sm2wmv
cosmox skrev:Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Är väl i mållös i ordets rätta mening skulle man kunna säga. Verkligen ett imponerande och mycket ambitiöst projekt. Ordet "radioamatör" bleknar ju en smula i detta sammanhang. Vad är då ett radioproffs?

Det ser ut att kosta en del. Vad fick du ge för kåken där uppe? Det skulle vara intressant att se en kalkyl på det hela.

Lycka till med bygget!
155 000kr fick jag ge för kåken, hus är billiga här uppe i norr. Jag har inte någon kalkyl på det hela, det får kosta så mycket som jag och de andra är villiga att spendera och detta kan ju variera beroende på andra omständigheter. Men mycket grejor har vi redan, sådant man samlat på sig under åren så enormt mycket nytt behöver vi inte köpa utan mycket finns redan. Vi har planer dock att införskaffa en 42m roterbar mast där vi ska stacka beamar för 15 och 10M och den kommer behöva köpas och uppskattas kosta runt 30 000kr.

Planen för i år är att få upp antennerna på 160 och 80M. Nästa år är planen att resa 60m masten och sätta 3st 6el yagis (18.5m bom) på 58/38/18m höjd och även 2st fullsize 3el monobandare på 40M som kommer sitta runt 54/33m upp. Vi ska även försöka få upp de mindre masterna som är planerade för 10/15M. Båda dessa master + antennerna som ska sitta i dem finns, det kräver bara "lite" jobb.

Flygzonen ovanför vårt ställe är 600m upp och krav att märka ut master brukar variera beroende på vart man är. Skellefteås flygplats är runt 3-4 mil bort och start/landningssträckan ligger åt ett annat håll. Dock införs det en lag snart som kräver att alla master över ~23-30m någonstans behöver registreras för att kunna märkas ut på kartan. Detta skulle dock som jag förståt bli gratis för radioamatörer tack och lov.