Electrokit Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 17.04 2018-07-22

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 16 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Ytmonterat?
InläggPostat: 21.11 2009-09-23 

Blev medlem: 18.45 2007-01-28
Inlägg: 2436
Ort: Kungsbacka
Vad får vara ytmonterat?
Får man ha allt inklusive µC ytmonterat?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ytmonterat?
InläggPostat: 22.44 2009-09-23 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01.52 2005-04-20
Inlägg: 16948
Ort: Ystad
Går det att få tag på ELFA så skall det på ett sätt inte sätta något hinder för vilka kapseltyper komponenterna har som jag ser det så länge som de går att lödas med lödkolv kanske. Det kan ju kanske vara problem om man tex skaffar en BGA eller annan typ som måste lödas med speciell utrustning som inte är var mans egendom. Men jag är inte mod eller admin så detta är ingenting jag beslutar.


Senast redigerad av Henry 22.51 2009-09-23, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ytmonterat?
InläggPostat: 22.50 2009-09-23 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.03 2004-08-18
Inlägg: 4838
Ort: Ånge
BGAer... :D

Nej, det står ju inget i reglerna men man kan ju tänka sig att det inte lär bli aktuellt att publicera i DMZ. :)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ytmonterat?
InläggPostat: 22.52 2009-09-23 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01.52 2005-04-20
Inlägg: 16948
Ort: Ystad
Tja BGA = Ball Grid Array? :humm: Man får ju kanske tänka så att om man har utrustning och kan löda BGA eller kanske kan det ändå med vissa knep så kan ju då kanske inte alla göra designen för att de inte kan löda BGA?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ytmonterat?
InläggPostat: 22.58 2009-09-23 

Blev medlem: 20.56 2008-01-24
Inlägg: 380
Ort: Umeå
Nej BGA känns liiite overkill.. :P men SSOP28 måste väl vara ok? Även ur DMZ perspektiv?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ytmonterat?
InläggPostat: 23.04 2009-09-23 

Blev medlem: 18.45 2007-01-28
Inlägg: 2436
Ort: Kungsbacka
Tänkte mest på µC och de andra komponenterna som det har länkats till som skulle ingå.
Kunde man ta en ekvivalent men ytmonterad?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ytmonterat?
InläggPostat: 23.24 2009-09-23 
Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.59 2003-05-26
Inlägg: 7351
Ort: Solna
Tror inte att det blir några ytmonterade komponenter. Elfa kommer plocka ihop dessa startkit, så när ni fått eran kod för att hämta ut ett kit så finns dom där färdiga.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ytmonterat?
InläggPostat: 00.07 2009-09-24 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.40 2003-05-29
Inlägg: 4301
Men komponenterna som inte hör till grundkomponenterna får ju vara ytmonterade...


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ytmonterat?
InläggPostat: 00.35 2009-09-24 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.24 2007-05-29
Inlägg: 1271
Ort: Övik
Skönt Macce. Blev lite rädd där i några tiondels sekunder. Har ju redan börjat planera för ytmonterat... Skulle förövrigt precis starta en tråd med exakt samma rubrik. :)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ytmonterat?
InläggPostat: 05.50 2009-09-24 

Blev medlem: 18.45 2007-01-28
Inlägg: 2436
Ort: Kungsbacka
Okej, men om man nu inte blir någon av de 50 eller vill köpa en likadan ytmonterad µC, får man då det?
Eller får man böja benen på µCn med pinnar så den blir ytmonterad?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ytmonterat?
InläggPostat: 08.48 2009-09-24 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.40 2003-05-29
Inlägg: 4301
Grunddelarna är samma för alla, dvs du kan inte ändra µC:n till ytmonterad.
Däremot får du montera den hålmonterade som du vill på kortet...


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ytmonterat?
InläggPostat: 17.09 2009-09-24 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.29 2005-05-10
Inlägg: 36538
Ort: Söderköping
Jag skulle tro att ju mer "avancerat" man gör/bygger sin pryl (d.v.s svårare
att bygga ihop för "vem som helst") så faller den i intresse från juryn och
i urvalsprocessen.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ytmonterat?
InläggPostat: 17.31 2009-09-24 

Blev medlem: 20.56 2008-01-24
Inlägg: 380
Ort: Umeå
Citera:
Detta kräver bl.a. att konstruktionen är intressant för Datormagazins målgrupp och att det blir ekonomiskt möjligt för majoriteten av läsarna att bygga en egen version av vinnarbidraget.


Hm.. det ligger ju något i det som Sodjan säger.. Men alltså hur är det egentligen, ska det alltså skickas i lösa delar så läsarna löder ihop kiten? Eller ska det vara något mittimellan (tex en ytmonterad krets kan vara monterat från start och resten får lödas). Visst känns det roligare att löda ihop allt för en som mig och för många andra här på forumet men om vi pratar om Dator Magazinets läsare så tror jag inte att det är så många som har lödgrejer (lödkolv och lödtenn) hemma. Nog om det hade varit någon elektroniktidning som Allt om Elektronik men DMZs läsare är ju en mycket bredare publik...

Känns på något sätt lite konstigt om man skickar ut X antal kit (hur många läsare kan DMZ ha?) och sen är det bara 3% av kiten som blir använda pga brist på lödverktyg mm... Jämfört med att kanske 90% blir testade och Y% av dessa får mersmak för elektronik och vill bygga något själv eller modda kitet. Det är därför jag undrade om det eventuellt blir att det skickas ihopsatt? Läsaren får ju fortfarande en rolig elektronikpryl som den händige/intresserade kan mixtra och ändra med som den vill... (tex PIC/AVR en går ju att ta loss om sockel används)

EDIT: Kan ju också vara så att den/dom med lödverktyg kanske inte har tid att sätta ihop den så det inte blir av.. "Jag tar de till helgen.." Jämfört med att dom får en färdig pryl som kan användas direkt och som då kanske kallar tillbaks elektronikintresset igen... Och till helgen så påbörjas något eget projet.. :)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ytmonterat?
InläggPostat: 18.00 2009-09-24 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.48 2005-01-28
Inlägg: 5411
Ort: X-län
Jag råkade betätta om DMZ förra körning i forumdelen där tävlingen föddes så det är anledninge till att Datormagazinet blev inblandad i denna tävling är mitt "fel" och kommer av att de redan har gjort detta en gång och det blev mycket uppskattat bland läsarna. Förra gången var det ornat så att det följde med ett blankt kretskort med tidningen och man fick köpa ett komponet kit från ELFA via ett enda artikelnummer. Det kretskortet var till en "mätare" med 12LEDs och nerde delen gick att bryta av så fick man en seriell PIC programmerar av under medel kvalite men den fungerade till den kresten.

hur många läsare kan DMZ ha?
Endligt Datormagazin Läsarprofil så har de 23 700 ex - TS-upplaga 2007

Hur många som kommer att byggas kan man ju gissa men inte veta, DMZa mätaren byggdes av så många att ELFA fick slut på delar.

Ska också nog erkänna att jag glömde bort AOE och likande i disskutionen.

Edit:
Ändrade formulerningen i svaret om hur många läsarer DMZ har.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ytmonterat?
InläggPostat: 18.46 2009-09-24 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.40 2003-05-29
Inlägg: 4301
Datormagazin-grejen är en bonus ifall de är intresserade av det. Juryn bryr sig inte om huruvida grejen passar tidningens målgrupp. Det är som sagt en bonus, inget krav.

Ytmonterat sänker inte bedömningen i mina ögon.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 16 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010