Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 00.40 2018-10-23

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 11 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: 21.06 2018-07-09 

Blev medlem: 20.58 2018-07-09
Inlägg: 3
Hej
Jag har en extremt gammal industritvättmaskin som är från gissningsvis 50-60-talet.. Men den funkar ännu!
Började dock låta extremt mycket häromdagen. Kunde lokalisera ljudet högt upp, skruvade isär en kåpa och hittade ett "relä"
Det liksom brummar/klickar om det när det är på. Om man trycker försiktigt på knappen som åker in när det startar med en träbit så slutar missljudet.

Nu undrar jag om man byter hela relät, eller skruvar isär och lagar?

Om jag skall byta ut, hur vet jag vad jag skall köpa, samt vart köper man?`

Om jag skall laga, vad skall jag tänka på?
Brukar inte ha några problem med att skruva isär saker och få ihop det igen. Men detta har jag ingen koll på hur det funkar..

Tar tacksamt emot tips!
/Emil


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.09 2018-07-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.52 2005-01-10
Inlägg: 23143
Ort: Kristinehamn
Inte "relä" men kontaktor. Samma funktion men biffigare.

Enklast är att byta men en rengöring i de mekaniska delar kan kanske fixa oljudet.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.10 2018-07-09 

Blev medlem: 09.06 2016-12-01
Inlägg: 492
Ort: Marks Kommun
Hej, nu vet jag inte med säkerhet då jag inte felsökt själv. Men, det är förmodligen brum från spolen som hörs, det brukar vara ofarligt men irriterande, om man inte står ut så är det ett nytt relä som gäller... Leta i så fall upp ett så snarlikt som möjligt, spolens driftspänning är kritisk.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.19 2018-07-09 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.04 2006-04-16
Inlägg: 8964
Är styrspänningen till reläet 230VAC eller är det någon lägre likspänning från ett styrkort?

Ifall det är fel på styrkortet kan det vara för låg spänning till reläet som gör att det inte drar ordentligt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.21 2018-07-09 

Blev medlem: 20.58 2018-07-09
Inlägg: 3
Här kommer en liten filmsnutt med ljudet! kanske kan hjälpa till


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.00 2018-07-09 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 30162
Ort: Borås
Min erfarenhet, börjar kontaktorn brumma, så byt, det beror på att den inte kan dra fullt ut av någon anledning (stålkärnornna ligger någon tiondels mm i från varandra)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.16 2018-07-09 

Blev medlem: 20.58 2018-07-09
Inlägg: 3
Tack för bra & snabb hjälp!
Då köper jag en ny kontaktor.
Finns det i en välsorterad byggaffär eller är det bäst/enklast att beställa på nätet.

Vilka faktorer skall jag söka efter, det enda jag har är etiketten på bilden.
Samt fysiska mått och eventuellt hur många anslutningspunkter det finns..

Som ni märker så förstår jag mycket lite av detta..

//Emil


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 09.35 2018-07-10 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.52 2005-01-10
Inlägg: 23143
Ort: Kristinehamn
Som jag läser det är det en 3 fas kontaktor för upp till 16A, 500V.

OFTA - men inte ALLTID - styrs de med 230Vac på spolen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.48 2018-07-10 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.01 2006-02-24
Inlägg: 20302
Ort: Norr om Sthlm
Den till min vattenpump styrs av 400V på spolen, jag var glad att jag råkade se det innan jag köpte ny då de flesta mycket riktigt verkar styras av 230V.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.02 2018-07-10 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 30162
Ort: Borås
Icecap skrev:
Som jag läser det är det en 3 fas kontaktor för upp till 16A, 500V.

Dessutom 5,5 kW AC3-last.
AC1-last är 16A


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.18 2018-07-10 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.34 2010-12-06
Inlägg: 1279
Ort: Långsele, Västernorrland
Den där bör bytas eller rengöras och shimsas om. Med tanke på åldern byt.
Spolspänningen brukar stå på spolen om man kan se spolen utifrån genom hål på sidan av kontaktorn, annars står det ibland på anslutningen för spolen vilken spänning den drivs med.
Känner inte igen fabrikatet, kan du ta några fler kort från olika vinklar?


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 11 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4kTRB, arvidb, cjonash, Google [Bot] och 6 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010