Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 22.19 2018-08-14

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 13 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: 15.17 2018-05-05 

Blev medlem: 00.33 2012-08-13
Inlägg: 300
Fick en HP som saknar laddare. Har en drös gamla laddare som som ligger nära i spänning som jag klurar på. De ligger 0.5volt över eller under vad HP:n vill ha. Vad tror ni?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.26 2018-05-05 

Blev medlem: 06.51 2008-05-19
Inlägg: 20777
Ort: Upplands väsby
0,5 V hit eller dit borde inte spela nån större roll om spänningen ligger över 10 V (0,5V av 10V är ju 5%, och +/-5% borde grejerna klara).

Ligger man för lågt finns kanske risken att den inte laddar batteriet (det är rätt vanligt att laptops funkar på 12 V men måste ha över 18 V för att ladda batteriet).

Ligger man för högt kan datorn bli lite varmare (om det sitter linjära regulatorer).


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 01.10 2018-05-06 

Blev medlem: 00.33 2012-08-13
Inlägg: 300
Tack för svar. Så vad du säger är att jag i nödfall hade kunnat köra många laptops på 12 volt om jag hade rätt plugg bara?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.00 2018-05-06 

Blev medlem: 06.51 2008-05-19
Inlägg: 20777
Ort: Upplands väsby
Jag kan ju inte garantera det, men jag har läst om folk som har gjort det. Den höga spänningen krävs oftast bara för laddningen. Elektroniken går ju i stort sett bara på 5 V eller neråt idag.

Eftersom datorn ska tåla att spänningen är låg vid tillslag så skadar det oftast inte att testa (i alla fall om man håller testet kort och avbryter om det inte verkar funka).


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.25 2018-05-06 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.13 2005-11-11
Inlägg: 3643
Ort: Malmö
Jag har kört en gammal laptop på 12V en gång. Allt utom laddningen fungera.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 07.41 2018-05-07 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.32 2003-09-06
Inlägg: 19772
Ort: MadLand (Enköping)
Vissa laptops måste ha exakt. Min Dell säger att strömkällan inte är godkänd om jag tar nån annan adapter. Tveksamt om det sker någon kommunikation där. :humm:


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.06 2018-05-07 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.41 2010-10-29
Inlägg: 1469
Köpte en gammal begagnad Dell laptop utan nätagg och de (=DELL) är så fula att de har byggt in ett
64-bitars serienummer i nätdelen (serienummer IC:n ser ut som en TO-92).
Utan serienummer så identifierar sig inte nätagget, då antar datorn att det är ett 70W
nätagg anslutet och sänker sedan klockfrekvensen så den blir slöare än nödvändigt. :tumner: :tumner:
För full fart så vill den en 130W nätdel med serienummer.

Datorn i texten ovan är gjord för 20V men det går bra att köra den på 24V utan problem.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.07 2018-05-07 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 13.58 2016-04-05
Inlägg: 1393
Ort: Helsingfors
Dell har kommunikation, åtminstone de lite äldre jag har. Stömmatningen på in- och utsidan av kontakthöljet och ett rätt klent datastift i mitten. https://hackaday.com/2014/03/03/hacking ... ification/
Vissa HP har liknande kontaktdon, men där är "kommunikationen" analog, så att ett lämpligt motstånd räcker för att datorn ska vara nöjd.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.18 2018-05-07 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.48 2013-10-01
Inlägg: 910
Ort: Orust
Laddarna till mina D600, D820 och E5540 är på olika effekt men har likadana kontakter. Datorerna säger till om/när man ansluter en för liten laddare.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.10 2018-05-07 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.19 2004-11-28
Inlägg: 8647
Hp har samma kontakt också på alla sina laptops från ca 2004 å framåt med serienummer i laddarn, dell startar men laddar ej, hp vägrar att ens starta med fel laddare.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.25 2018-05-07 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 07.13 2008-07-03
Inlägg: 12717
Ort: Norrköping
Ytterligare ett argument mot laptopar från HP. :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.54 2018-05-07 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06.56 2009-03-28
Inlägg: 6531
Ort: Göteborg
Det går bra att köra HP laptops på klenare laddare bara man inte överlastar dem. Går fint att starta åtminstone vissa Elitebook med 65W laddare trots att originalet är 120W. Drar man på för mycket stängs den dock av, allt grafikintensivt är bara att glömma.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.03 2018-05-07 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 07.13 2008-07-03
Inlägg: 12717
Ort: Norrköping
Jag har två HP, en laptop och en netbook. Laptopen packade nätdelen ihop på efter 14 månader, netbooken duger som "resedator" på sin höjd. Skräp.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 13 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot] och 12 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010