Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 18.29 2018-12-18

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 15 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: 15.34 2018-03-21 

Blev medlem: 13.07 2012-12-14
Inlägg: 7
Jag har ett headset, som normalt är ämnad för att kopplas till en trådlös sändare och mottagare.
https://www.gear4music.se/sv/PA-DJ-and- ... Beige/1OGR

Jag har försökt koppla in den i min mixer (XLR-mic ingång), men får inget ljud, bara brum.

Är det någon som vet vad sändare/mottagare gör med signalen, som gör att man kan koppla in dem i mixern. I min värld måste det gå att få till att jag kan koppla in detta headset in i mixern med en adapter 3,5mm till XLR(hur skall det kopplas), eventuellt med några komponenter emellan som gör något....?
Jag antog att sändaren och mottagaren endast "förlängde" signalen och att man kunde koppla förbi dem direkt.

Det borde inte vara så svårt, det är ju bara en enkel mikrofon. :humm:

När jag läser igen så står det "Strömtillförsel 1,5-9VDC. Är det något sånt som det faller på, att mikrofonen behöver spänningsmatning som man inte får ur mixern?
Annars är skillnaden att den vanliga mikrofonen som jag brukar använda är på 500 Ohm, men headsetet är på 2kOhm.

Går det att få till?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.53 2018-03-21 

Blev medlem: 20.14 2016-10-21
Inlägg: 231
Ja det stämmer, micen är troligtvis av kondensator typ och behöver spänningsmatning och eventuellt en förstärkare avsedd för den för att fungera.

Man kan testa att bygga en egen enkel krets som matar den från tex 9v batteri, det kommer att fungera, sen hur bra det blir bra törs jag inte svara på.

Bild


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.10 2018-03-21 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.17 2005-08-02
Inlägg: 804
Ort: Hässelby, Stockholm
Det är ju en mik-ingång på mixern så jag tycker det borde räcka att spänningsmata headsetet.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.19 2018-03-21 

Blev medlem: 20.14 2016-10-21
Inlägg: 231
Det behövs ju lite kringkomponenter för att filtrera bort DC'n från LF signalen, Men i princip ja, det borde fungera direkt in i mixern via en konding. Har dock aldrig testat.

Men det känns lite sådär att rekommendera utan att veta vilken kunskap TS har, för jag kan inte garantera att mixern överlever om 9v matas in på ingången av misstag. Detta lite beroende på konstruktion.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 07.40 2018-03-22 

Blev medlem: 13.07 2012-12-14
Inlägg: 7
Ah, tackar.

Det var väl nåt sånt jag hade kunnat gissa.
Jag är ju i grunden elektroingenjör, men det är ju typ 18 år sen jag pysslade med elektronik så det mesta har glömts bort.

Det är denna mixer den kopplas till: https://www.thomann.de/se/soundcraft_epm_12.htm
Jag vet inte om det säger så mycket?


Skulle det funka o koppla in en sån här?
https://www.electrokit.com/forforstarka ... ofon.42853


mvh
Fredrik


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.28 2018-03-22 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.45 2011-02-14
Inlägg: 2069
Ort: Lund
Enheterna är inte anpassade för varandra.
Du får helt enkelt läsa bruksanvisningar både för headset och mixer.
Det står att mixern har s.k."Phantompower" 48 Volt så det passar inte för din mik.
Headsetet är anpassat för trådlös enhet som i normala fall förser miken med rätt matningsspänning (1,5-9Volt), så troligen är det en electret-mikrofon.
Brummet kan tyda på att du kopplat fel i XLR-kontakten.
https://wiki.kontrollrummet.com/Fantommatning


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.54 2018-03-22 

Blev medlem: 13.07 2012-12-14
Inlägg: 7
Så det går inte även om jag kör en liten "preamp"? :doh:


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.14 2018-03-22 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.45 2011-02-14
Inlägg: 2069
Ort: Lund
Så här kan det se ut i miken:
Bilaga:
Electret_condenser_microphone_schematic.png


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.45 2018-03-22 

Blev medlem: 13.07 2012-12-14
Inlägg: 7
Om jag skulle prova o bygga en enkel förförstäkare så jag får matning, då måste jag lista ut "pinout".
Kollar jag på micens 3,5mm kontakt, så har den ju 3 in/utgångar.
Min gissning efter googling är:
toppen = spänningsmatningen
mellanringen = "ljud ut"
nedre ring = jord

Eller är det som jag ser på vissa bilder att det är bara 2 utgångar:
topp och mellanring = spänningsmatning och ljud
nedre ring = jord.

Utgången ur preamp, vad skall den kopplas till i XLR-ingången på mixern?
XLR har ju:
1. jord
2. pos
3. negativ

Skall den kopplas "ljudut" till 2 och 1 jord, eller skall det kombineras på något sätt?

Jag blir bara mer o mer förvirrad när jag googlar.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.27 2018-03-22 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.45 2011-02-14
Inlägg: 2069
Ort: Lund
Varför skall du bygga en preamp, om det finns en i miken?

Har du nytta av detta?
https://wiki.kontrollrummet.com/XLR


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.37 2018-03-22 

Blev medlem: 13.07 2012-12-14
Inlägg: 7
Eller, jag kanske inte kan kalla det preamp, men "spänningsätta" micken..?
Ja, den länken förklarade ju en del.


Jag har tyvärr inte hela bilden över hur jag kan koppla det ännu. Jag måste kolla om jag har något blad på mikrofonen för att se hur den är byggd o vad den innehåller..

Kan jag tänka nåt sånt här:


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.10 2018-03-22 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.45 2011-02-14
Inlägg: 2069
Ort: Lund
Citera:
Jag måste kolla om jag har något blad på mikrofonen för att se hur den är byggd o vad den innehåller..

Ja, gör det.
Mät också på mixern vilken XLR-kontakt (och vilket stift) du får ut den positiva spänningen (och hur mycket). Du har väl mätinstrument?
Någon preamp med 741 behövs inte om det finns en preamp (FET) i mikrofonen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.14 2018-03-22 

Blev medlem: 13.07 2012-12-14
Inlägg: 7
Så det enda jag behöver egentligen är själva spänningen.

I princip en sån här?:
https://www.gear4music.se/sv/PA-DJ-and- ... E#full-des


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.52 2018-03-22 

Blev medlem: 13.07 2012-12-14
Inlägg: 7
Kanske kan löda ihop nåt i den här stilen?

9v batteri, kondensator(10uF?) o 2 resistorer.

Bilaga:
standard_sb_input.png


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.28 2018-03-22 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.45 2011-02-14
Inlägg: 2069
Ort: Lund
Använd multimeter så att allt blir rätt kopplat, kanske det funkar.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 15 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: schnilsch och 15 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010