Svenska ElektronikForumet
http://elektronikforumet.com/forum/

Laga ABC1600 monitor, hjälp!
http://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=89821
Sida 1 av 3

Författare:  anders_bzn [ 23.21 2017-12-30 ]
Inläggsrubrik:  Laga ABC1600 monitor, hjälp!

Jag har en ABC1600 monitor på bänken som inte startar. Den gick en stund, sen brann den upp. Jag misstänker att något i högspänningsdelen kokte. Jag tror inte detta är så svårt att laga om man hittar delar. Jag bytte en näve RIFA pappers-X-kondingar innan jag provstartade, men missade en i foten. Den kokte så klart inom en minut.

Först, service manual finns: http://www.abc80.net/archive/luxor/ABC1 ... iceman.pdf

- Först, nätdelen tickar. Beror troligen på för hög last. RH01 som sitter i serie med HS-trafon primärlindning blir skållhet.
- Löder bort basens på switchtrissan till HS-trafon, TH02, då blir inte RH01 varm och nätdelen tickar annorlunda, den håller nu spänningarna rätt (110V). Tolkar det som att trissan är hel.
- Mäter testpunkten H01 (se bild), ser lite annorlunda ut mot referensen. 4V pp istället för 5,9V

Mäter resistansen i sekundärlindningen, Ca 47M ohm åt ena hållet och öppen (OL) i andra riktningen. Tyder detta på att trafon är trasig?

Vad mer ska jag kolla? Är jag rätt på det, jag vet att det finns några här som KAN laga tjock TV. Jag har lyckats med några, men är inte så vass på detta.

Bilaga:
_20171230_230458.JPG

Mätpunkten H01

Bilaga:
_20171230_230406.JPG

Trafons märkning, kan man hitta en sådan här om den är kass?

Bilaga:
_20171230_230136.JPG

Bild bakifrån

Författare:  Danny [ 00.45 2017-12-31 ]
Inläggsrubrik:  Re: Laga ABC1600 monitor, hjälp!

På nätdelens sekundärsida: Mät precis efter likriktardioderna och sekundärjord, så du inte har någon kortslutning.
Mät så det inte är kortslutning i horisontaltrissan. Det går att koppla in en 60W glödlampa på 110Voltslinan för att
kontrollera nätdelen (koppla bort horisontaltrissan). Lyser lampan med konstant sken
fungerar nätdelen som den ska, och man får gå vidare med högspänningsdelen.

Författare:  breflabb [ 03.02 2017-12-31 ]
Inläggsrubrik:  Re: Laga ABC1600 monitor, hjälp!

Du skall koncentrera dig på i första hand på HS delen.

Några konkreta tips: HS trissan TH 02 kan vara kortis.Linjedrivtrafon LH02 kan vara lödfel(vanligt)
Flybackkondningarna CH05,CH50 är livsviktig,fel på dom då ryker HS trissan ganska omgående
Ö-W delen med bland annat DH04,DH05 kan gå kortis.
Kan börja med detta så får vi se hur långt det recker :humm:
Fråga,du skriver att du mäter 47M på sekundär sidan, villka stift menar du?

Författare:  anders_bzn [ 15.01 2017-12-31 ]
Inläggsrubrik:  Re: Laga ABC1600 monitor, hjälp!

Jag mätte mellan pinne 4 och övre delen av trippeln. HS-kabeln går att lossa på trafon. Men så verkar man inte kunna mäta.

Just det, DH04 och TH05 har jag redan mätt, mäter ok.

DH05 verkar frisk, CH05 och CH50 är inte kortis, vet inte om de har kapacitans kvar. Bör jag löda bort och kolla?

Om CH01 vore kortis borde det inte hjälpa att lossa basen på TH02 utan RH01 borde fortsätta att vara varm.

Provade Dannys trick att lasta nätdelen med en glödlampa, funkar fint. Så HS-delen är problemet.

EDIT: LH02 är omlödd nu, ingen lycka.

Författare:  breflabb [ 18.56 2017-12-31 ]
Inläggsrubrik:  Re: Laga ABC1600 monitor, hjälp!

HS trissan skall du ha helt fri, alla ben. Den kan mäta rätt mellan bas emiter åt bägge håll
men kolktor emiter Kan vara lekage upp till flera megaohm, o för att kolla det så skall du
inte använda diod läge uta gå över till ohm läge o kolla. Att mäta högsp.lindningen
går tyvärr inte med multimeter, dessutom så brukar det sitta ett motstånd i högsp.kabeln
som går till bildröret som är på flera megaohm. Den är till för att delvis begränsa strålstrommen
och för att bildröret inte skall ladda ur högsp.för snabbt.
När det gäller flybackcondningar så brukar dom inte gå kortis utan blir nästan capacitanslösa.
Så dom skulle jag byta rakt av. OBS! Både capacitans och spänningen måste vara den samma.
Spänningen kan vara högra men inte capacitansen.
Kolla DH10,13,14 som skapas från HS trafon.
Felet måste ligga i HS delen. Så det är bara mäta o mäta

Författare:  anders_bzn [ 14.15 2018-01-01 ]
Inläggsrubrik:  Re: Laga ABC1600 monitor, hjälp!

HS-trissan mäter 37Megaohm i läckage

I övrigt så har jag kollat dioderna DH10, 13, 14

Får beställa en gottepåse komponenter och börja byta. Speciellt flybackkondingarna.

Författare:  anders_bzn [ 20.01 2018-01-01 ]
Inläggsrubrik:  Re: Laga ABC1600 monitor, hjälp!

Bilaga:
DSC_1230_00001.jpg


Hittade CT16 på bildrörskortet, ytterligare en RIFA pappers konding. Den ser lätt svullen ut och har fel kapacitans, typ dubbelt så mycket? Den kommer bytas, jag byter alla pappers-RIFA alltid!

Jag vet inte om detta är felet.

Notera även den fina glasbubblan i mitten på kortet högst upp, det är kvicksilverbrytaren som känner av hur bildröret är roterat. Det är en rejäl kula kvicksilver där i...

Författare:  breflabb [ 22.17 2018-01-01 ]
Inläggsrubrik:  Re: Laga ABC1600 monitor, hjälp!

Prova med det du nämnde.Annars får vi spinna vidare.Laga på distans är lite knepigt
Eventuella fel på bildrörsplattan kommer du att se när du får igång HS delen.

Författare:  gkar [ 22.35 2018-01-01 ]
Inläggsrubrik:  Re: Laga ABC1600 monitor, hjälp!

Kolla med pstrand här.
Det kan vara så att han vet saker och kanske har reservdelar?..

Författare:  anders_bzn [ 22.40 2018-01-01 ]
Inläggsrubrik:  Re: Laga ABC1600 monitor, hjälp!

Tack, skickade PM.

Inser att 4,3nF är en udda kapacitans. Men det går ju parallellkoppla... Har plockat ihop en lista på Farnell som ska skickas snarast. Tyvärr verkar Micro-Kits (som jag brukar beställa igenom) sida vara nere för underhåll.

Författare:  breflabb [ 00.34 2018-01-02 ]
Inläggsrubrik:  Re: Laga ABC1600 monitor, hjälp!

Du kan sätta dit 4,7nF utan problem

Författare:  anders_bzn [ 18.08 2018-01-05 ]
Inläggsrubrik:  Re: Laga ABC1600 monitor, hjälp!

Ok. Ingen lycka ännu. Har bytt:

-TH02 (HS Switch trissan)
-CH19 Glättning +52V
-CH21 Glättning +26V
-CH23 Glättning -210V
-CH05, CH50 (Flyback kondingarna)
-CH25 glättning 16V (satt jämte CH21 så den kom med av bara farten)
- CT16 på bildrörskortet

Lyft RH17, RH18, RH19 samt LH04 i tur och ordning för att säkerställa att saker som sitter där efter inte lastar. Det gör det inte.

Så vad är nästa? Jag tänkte kolla lite på komponenterna i det inringade området.
Bilaga:
shema1.png


Vågar man lossa XH01?

Författare:  anders_bzn [ 11.59 2018-01-06 ]
Inläggsrubrik:  Re: Laga ABC1600 monitor, hjälp!

Bytt:
-CH04

Mätt DH05, DH06, DJH07, DH08 och DH01 verkar friskt.

Kaskaden som sitter i trafon är nu misstänkt. Eller är det något annat jag ska kolla?

Författare:  breflabb [ 16.45 2018-01-06 ]
Inläggsrubrik:  Re: Laga ABC1600 monitor, hjälp!

Om lossar på XH 01 och högsp.kommer igång då få du bara en prick mitt i rutan.
Men vist prova med det samtidigt som du mäter på kolektor spänningen.
Man kan även lossa på avlänkningsspolarna ( Vertikal / Horisontal ) ett i taget.
Håll koll på skärmen hela tiden.
Annars så kan det vara trafon det är fel på.Inbyggda kaskaden,kortis på någon
lindning med mera. Men hitta en trafo inte är så lätt kanske.
Kan du se texten på trafon vilken modell det är?
OBS! Var rädd om dina mätinstrument i HS delen,för där förekommer spikar
på upp till 1500-2000volt OBS!

Författare:  breflabb [ 17.25 2018-01-06 ]
Inläggsrubrik:  Re: Laga ABC1600 monitor, hjälp!

Först nu kom jag på att tänka på H 01 pulsen. Den är inte som den ska enligt
puls bilderna. Det finns en störning på pulsen. Jag tror att vi får backa ett steg
innan HS trafon döms ut.Lossa på HS trissan helt. Gå till synk IC (IS 01) och titta på pulserna
S 01,02,03 och stift 4 på på Ic-en den pulsen går går till driv trissan .
Små avvikelser kan förekomma när hela system inte är igång

Sida 1 av 3 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/