Ladda lithiumbatteri

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
ehlmatlab
Inlägg: 82
Blev medlem: 29 november 2010, 10:11:34

Ladda lithiumbatteri

Inlägg av ehlmatlab »

Har ett lithiumbatteri-paket på 36 volt som laddaren vägrar ladda eftersom det har stått något år och spänningen är typ 0 volt.
Är batteriet helt kasst eller kan man prova ladda med typ ett labbaggregat och se om det går att ta laddning igen?
Användarvisningsbild
Gizmo
Inlägg: 1613
Blev medlem: 8 september 2009, 00:37:45
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Ladda lithiumbatteri

Inlägg av Gizmo »

När det gäller litiumbatterier så kan det ju hända att några av cellerna i paketet har dött. Jag skulle mäta på individuella celler och försiktigt ladda upp dem en och en om du vill ha ett fungerande litiumbatteripaket.
danielr112
Inlägg: 8051
Blev medlem: 18 januari 2009, 00:48:24
Ort: Alvesta, Småland

Re: Ladda lithiumbatteri

Inlägg av danielr112 »

ja du kan trycka på 36V direkt men börja med 100mA. Med all sannolikhet har det en BMS ivägen och får du inte in något öppna upp varje cell för sig. Dvs varje cell upp till ivf 3V och med runt 100mA eller liknande. På så vis ska sedan BMSen starta igen (Beroende på typ)
ehlmatlab
Inlägg: 82
Blev medlem: 29 november 2010, 10:11:34

Re: Ladda lithiumbatteri

Inlägg av ehlmatlab »

Nu verkar det fungera :D
Prövade att ladda med labbaggregat men den tog inte emot någon ström. Öppnade batteripaketet och kopplade ur kretskortet som satt där och laddade batterierna ca 5 min. Kopplade tillbaka kretskortet och satt i laddaren som tillhör batterierna och nu verkar den ladda. Återstår och se om det är någon kapacitet kvar i batterierna
xxargs
Inlägg: 10183
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: Ladda lithiumbatteri

Inlägg av xxargs »

Kollade du cellspänningen över varje cell innan? - celler som är under 2.2 Volt bör man inte ladda igen - vid dom spänningarna och lägre så har alla Litihum-joner utarmats ur grafiten och då börja kopparanoden som bär grafiten att lösa ut sig i elektrolyten och det bildas vätgas (det som får Lipol-påsbatterier att svullna permanent, medans i stålkapslade batterier som 18650 så ökar det inre trycket utan att det syns) och problemet när man ladda igen är att den utlösta kopparen försöker hitta hem igen men hamnar på fel ställe i form av att de bygger nålar där fältstyrkan mellan plus och minus är som högst och har man otur så kan det migrera genom separatorn och kortsluta mot andra sidan och man har en batteribrand.

Det är samma process som de gamla NiCd-batterierna med kadiumnålar som sakta växer och till slut kortslöt batteriet när den blev till åren gångna - men här så sätter det inte igång att brinna när kortslutning sker, medans på LiIon/LiPol så räcker det med ca 270 grader C av kortslutningsströmmen på en sådan nål för att starta en termitbrand i batteriet och med känd verkan...

---

LiIon/Lipol-batterier som är djupurladdade (under 2.2 Volt) och mot rekommendation ändå laddas - skall förvaras i brandtålig förvaring när de inte används. dvs i sten/keramik-kruka med lock och skall tåla att batterierna inuti dessa brinner utan att den spricker.
Användarvisningsbild
Andy
Inlägg: 5893
Blev medlem: 26 september 2004, 18:24:52
Ort: Södern

Re: Ladda lithiumbatteri

Inlägg av Andy »

Kan de verkligen återanvändas riskfritt ända ner till 2,2V?
Jag läste på någon RC-sida/forum att man ska inte försöka ladda och använda de som varit under 2,7V om man inte vill riskera brand och elände.
Skriv svar