Effektfaktor osv

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
stefan
Inlägg: 9
Blev medlem: 18 oktober 2005, 13:55:44

Effektfaktor osv

Inlägg av stefan »

Hej !

Scenario(fiktivt): planera en installation för ett kontor där (i runda svängar) 89 st switchade nätagg (stationära datorer) och 100st lysrörsarmaturer kommer kopplas in.

Hur gör man detta på absolut effektivast sätt?
Vilken effekt bör man räkna på för att dimensionera elcentral och på absolut mest effektivt sett? jag tog för givet att det var den aktiva effekten P men blev osäker då en kollega till mig påstod att det är den skenbara effekten S som man bör räkna med.

Aktiv effekt är ju den som man får betala för, hur kan ngt annat vara mer relevant? hur bör jag ta hänsyn till de reaktiva lasterna på bästa sätt? skenbar effekt verkar inte så relevant såvida man inte ska jämföra tex olika nätagg/lysrörsaramturers etc effektivitet mot varandra?

Eller är jag alldeles ute och cyklar nu.... det var ett tag sedan jag räknade på sånt här och skulle verkligen behöva fräscha upp minnet lite.

Mvh
danei
EF Sponsor
Inlägg: 26335
Blev medlem: 2 juni 2003, 14:21:34
Ort: Östergötland
Kontakt:

Re: Effektfaktor osv

Inlägg av danei »

Ja du är ute och cyklar. Ska du jämföra lysrörsarmaturers verkningsgrad så är skenbar effekt inte relevant. Men när du ska dimentionera enibstallationerna så är det den skenbara effekten som är relevant. Det är strömmen som bestämmer vilken ledningsdimentionen och säkring man behöver. Hur strömmen ligger i fas med spänningen är inte av intresse i det fallet.
xxargs
Inlägg: 10183
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: Effektfaktor osv

Inlägg av xxargs »

Största problemet är inte skenbara effekten utan stötströmmarna som blir vid tillslag när du har anläggningar med elektroniska ballaster. - strömstöten sker när alla kondensatorer inuti dessa skall fyllas upp och hur häftigt beror på var i periodkurvan på matande strömmen är för tillfället - på 3-fas anläggning och på 3-fas kontaktor så är alltid en fas maximalt dålig oavsett tidpunkt. även med elektroniska kontaktorer med nollgenompunkts-tillslag (individuellt per fas) så kommer strömmarna fortfarande vara väldigt stora de första perioden och i 3-fas-anlägning mycket ström i nollan, typ 3 ggr fasströmmen om alla armaturer med eletroniska don bara drar ström vid period-toppen (det blir ingen utbalansering som det annars blir vid 3-fas drift)

det finns speciella kontaktorer avsedda för just lysrör - förvisso ofta angivna efter de gamla med drossel och faskompenseringskondensator - men faskompenseringskondensatorn är också elak vid strömtillslag och med många armaturer så blir kapacitansen stor tillsammans.

Använder man inte sådana kontaktorer så kommer dessa att svetsa i kontakterna och kan klibba (släpper inte vid avslag, varmgång etc.).


Med andra ord är det väldigt noga att välja kontaktorer som är byggda för att klara svetsningen vid varje tillslag och mängden alternativ sjunker riktigt ordentligt. - typ att väldigt många alternativ är typ en 40 Amperes kontaktor, bastant sak, bara klarar 96 VA i lysrör...

När det gäller effektnivåer drivdon med elektroniska ballaster/switchade nätaggregat så är det PF och VA du skall titta på inte cos(fi) - cos(fi) visar bara reaktiva andelen medans PF tar också värmevärdet av effekten av distorderad ström och fasvinkelskillnad samtidigt. Många fall står inte PF skrivet alls utan man få jämföra armaturens antal uppgivna VA gentemot dess uppgivna effekt-värde i WATT och en kvot kanske hamnar kanske runt 0.41- dvs. drar mer än dubbelt med RMS-ström som dess angivna effektnivå (och peak-strömmen kan vara väldigt mycket högre) eller så för en elektronisk don som GU10 vit LED-lampa, kanske inte ett problem om det är några enstaka - men om lokalbelysningen är av 200 st sådan lampor så...

Många elektroniska lysrörsballaster, LED-lampor etc. skriver på förpackningen att cos(fi) är nära 1 men inget om dess faktiska PF - som har strömstötar nära periodtoppen (när kondingen laddas) typ 5 ggr högre än motsvarande RMS-strömmen (ledningsvärmegivande mängden ström) - kort sagt det ofta undanhålls ganska så mycket viktig data från de olika tillverkarna och är väsentliga när man skall dimensionera elanläggningar rimligt rätt.

---

Ju större den switchade nätaggregatet, ju mer regler måste de följa vilket gör att PF förbättras och går närmare 1, man har bättre kontroll på startströmmar vid anslutningar etc. men även här är startströmmar vid tillslag inte problemfritt om alla enheter startas samtidigt med en huvud-kontaktor etc. - kondingarna skall fyllas i alla nätaggregat oavsett om datorn sedan är påslagen eller inte.
Mindmapper
Inlägg: 6389
Blev medlem: 31 augusti 2006, 16:42:43
Ort: Jamtland

Re: Effektfaktor osv

Inlägg av Mindmapper »

Ett annat problem man kommer att stöta på med många datorer är jfb. Alla dessa enheter bidrar med felströmmar. Behövs inte så många datornätdelar innan man kommer upp till 15mA, då jfb kan börja lösa.
Är inte detta ett problem när man annordnar LAN?
Elman
Inlägg: 283
Blev medlem: 21 januari 2017, 12:41:55

Re: Effektfaktor osv

Inlägg av Elman »

Har haft praktiska problem med typ några laptopladdare som rycker 40A /st under bara en del av perodtiden så 2 lappar på samma fas kan lösa 3xC10A automat säkringar som popcorn(efter strömavbrott) då dessa löser vid ca 50A/fas magnetiskt fält men mäter man med "Vanlig öppen strömtång fluke T5 " endast någon enstaka A i drift i displayen som visas. Min läckströmstång med peek hold visar en anna sanning och plötsligt står det kanske 80A i startström .:-(
/P
Användarvisningsbild
jesse
Inlägg: 9233
Blev medlem: 10 september 2007, 12:03:55
Ort: Alingsås

Re: Effektfaktor osv

Inlägg av jesse »

Man kanske bör fixa så att spänningen slås ifrån vid ett strömavbrott och att man sedan när strömmen kommer tillbaks igen, hare fördröjda reläer som slår på några enheter åt gången med några sekunders mellanrum.
rikkitikkitavi
Inlägg: 14827
Blev medlem: 21 juni 2003, 21:26:56
Ort: Väster om Lund (0,67 mSv)

Re: Effektfaktor osv

Inlägg av rikkitikkitavi »

Eller så sektionerar man med tillräckligt många grupper....
Med individuella personskyddsautomater.

Gällande datorerna är det inte ett problem i praktiken i de flesta fall eftersom det är sällan alla kontorsslavarna kommer in samtidigt och synkroniserat slår på datorerna. Inom samma halvperiod :)

Gällande belysningen-sektionera. Det går bra att kombinera med strömbrytare så det går att släcka tända bara delar av landskapet. :doh: Välj rätt drivdon.
danei
EF Sponsor
Inlägg: 26335
Blev medlem: 2 juni 2003, 14:21:34
Ort: Östergötland
Kontakt:

Re: Effektfaktor osv

Inlägg av danei »

Problemet finns ju framför allt efter strömavbrott. Då kopplas allt in samtidigt.
rikkitikkitavi
Inlägg: 14827
Blev medlem: 21 juni 2003, 21:26:56
Ort: Väster om Lund (0,67 mSv)

Re: Effektfaktor osv

Inlägg av rikkitikkitavi »

Ja, därför man sektionerar med många grupper.

Jag sitter i ett hus med ca 500 kontorsplatser, fördelat på 6 våningar.

Har aldrig varit ett problem med att säkringarna går efter att strömmen återställs. Eller belysningen skulle fimpa.
Nätverket däremot...

Det är däremot gödslat av C10or i centralerna och vanlig 1,5 kvm. Sitter några C10or på varje fas till varje jfb...
Är rätt många jfb också.
Fördelen är såklart att tjuvströmmar inte slår ut hela kontoret.

Till TS: ring en riktig elkonstruktör , du kommer ändå behöva få det uppritat. De kan projektera det på rätt sätt.
Har du redan en installationsfirma-prata med dem.

Om det är en skoluppgift- besök elkonstruktören med fika :)
Skriv svar