Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 20.33 2017-11-17

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 35 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 20.31 2017-08-29 

Blev medlem: 17.12 2009-04-26
Inlägg: 678
Ort: Kristianstad
Hej

Säkert jäkligt många dumma frågor nu men jag känner att jag ej har koll på detta så jag hoppas kunna få lite svar.
Idag har jag internet via Telia och ADSL och vi kommer ha detta ca 1 år till.
Huset vi bor i är nyrenoverat och vi har bott här ca 1 år nu.

Man kan säga att huset ser ut som ett stort L, ni ser den bifogade bilden.
Den gula punkten är där tele kabeln och ADSL modemet sitter idag.
Sen från den och till dom GRÖNA punkterna går VP 16 rör där det ligger teletrådar idag.

Min tanke var att stänga av den trådlösa delen i modemet som jag har idag och sen dra 2 nätverkskablar ut till dom gröna punkterna och sätta upp 2 nya access punkter typ Unifi som kan bilda ett nätverk.

Men om man sen ser den röda punkten så är det där vi har vår tv och där skulle jag behöva ha ca 3 nätverksuttag.
Finns det någon form av omvänd accesspunkt som istället kan koppla upp sig mot en accesspunkt så jag kan plocka ut nätverket via kabel?
För sen har jag samma dilema ute i garaget vid den bruna punkten för där skulle jag med behöva fast kabel och då hade varit jäkligt smidigt om det finns någon burk.

Har läst något om att folk har skrivit att man kan brygga en sån unifi access enhet men vad innebär det?

Som sagt många dumma frågor.
Jag vet att man skall dra fast kabel då jag har jobbat med sånt här men det är ett rent helvete i detta huset då där inte finns några tomrör dragna i väggarna och det är typ öppenplanlösning överallt och med öppet upp i nockarna.

Någon som har erfarenhet av att köra näåtverk i en klassisk telekabel för mark?
För en sån kabel ligger från den gula punkten till den bruna punkten utanför huset i marken.
Det är en sån svart tjock telekabel som man brukar ha som inkommande telekabel i sitt huset.

Tacksam för svar och ideer.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.56 2017-08-29 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 27405
Ort: Borås
Måste ju räcka med en enda accesspunkt, dvs routern/modemet.

På jobbet har jag en WiFi router, täcker runt 600m2 genom flera betongväggar och plåttak/plåtgolv.
en standard dlink konsumet pryl.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.42 2017-08-29 

Blev medlem: 17.12 2009-04-26
Inlägg: 678
Ort: Kristianstad
Hej Tomas

Den jag har idag från Telia räcker inte 15m så den suger duktigt.
Den skall bort och då brukar folk rekommendera
Unify AP-AC-LR

Pratade med en datatekniker som vi brukar ha inhyrd och han sa att man skall inte räkna med mer än 20m radie på räckvidden om det skall bli bra.

Men många av mina frågor är därför med för jag är begränsad i området.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.04 2017-08-29 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 27405
Ort: Borås
Testa med att byta kanal.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.26 2017-08-29 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.29 2005-05-10
Inlägg: 35842
Ort: Söderköping
Eftersom du redan har "teletrådar" dragna till de gröna punkterna
så kan du flytta din Wifi router till en av dom istället för att ha den
ute i hörnet. Se bara till att ingen ansluts i jacket i hörnet som
bryter telefon förbindelsen. De extra metrarna har ingen betydelse
för ADSL förbindelsen, du har säkert betydligt längre till din
telestation redan innan.

Och det blir enklare att dra vanlig nätverkskabel från den gröna
punkten vid köket till TV-hörnan än från hörnet i sovrummet.
Å så en liten 4-ports switch vid TVn så har du dina uttag där.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.30 2017-08-29 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 27405
Ort: Borås
Å andra sidan lär sk home-pluggar fungera bra.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.34 2017-08-29 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.29 2005-05-10
Inlägg: 35842
Ort: Söderköping
> home-pluggar

He, de flesta träffar på det i Google handlade om att studera på distans... :-)

Men du menar nog dessa prylar:

https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.587258/7-smarta-wifi-pluggar---fixa-nat-utan-nagon-kabel


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.39 2017-08-29 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 27405
Ort: Borås
Ja, dvs Home-Plugg


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.52 2017-08-29 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 13.58 2016-04-05
Inlägg: 951
Ort: Helsingfors
Har den nuvarande routern inbyggd antenn? En modell med yttre antenner (två eller flera för diversitet) kanske kunde förbättra situatinen, om det inte hjälper att flytta den nuvarande routern.

Själv föredrar jag trådat nätverk där det är möjligt, så vi har nyligen installerat litet utanpåliggande kablar gömda bakom plastlister vid taket, därifrån ned i nåt hörn och så längs golvlisten till uttagen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 00.21 2017-08-30 

Blev medlem: 22.31 2008-03-27
Inlägg: 1359
Ort: stockholm
Bytte idag mina homeplug's till ubiquiti Amplifi
ångrar bara en sak, att jag inte gjorde det för länge sedan :D

https://www.webhallen.com/se-sv/natverk ... ternal:ref

Funkade klart över förväntan ,
lite mycket Apple över det hela, ("dyra" förpackningar och inga inställningar)
Då blir man lite nervös.
Tio minuter att konfa router och två noder(varav tre minuter var att låta den uppgradera firmware)

Koppla adsl till gröna punkten i sovrummet.
Sätt routern där och en nod kök tv-rum
Och en arbetsrum verkstad.

När du installerar ser du signalstyrkan på noderna och kan enkelt flytta dom mellan olika vägguttag för optimal täckning med bibehållen hastighet.

Satte upp mitt system idag så långtidsstabiliteten vet jag inget om :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 05.27 2017-08-30 

Blev medlem: 17.06 2017-04-15
Inlägg: 208
Ort: Malmö
Köp inte accesspunkter som är märkta -LR, dvs, Long Range. När du sätter upp accesspunkten ska du ange vilket land du befiner dig i, om du sätter Sweden så kommer LR att stängas av då den uteffekten inte är tilåten i Sverige. Det är helt bortkastade pengar.
Sätt en Unifi AC (lite) AP vid den gröna punkten i köket, den täcker då hela huset.

Många köper LR och ändrar landet till t.ex. Japan och får då LR, men glömmer att de enheter man ska använda mot AP'n inte är LR, dvs, din telefon, din surfplatta etc + att det är olagligt att göra så.
Resultatet blir att du har bra signalstyrka på dina enheter, men AP' ser dig knappt för din uteffekt når inte fram.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 06.49 2017-08-30 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.18 2009-04-29
Inlägg: 547
Ort: Stockholm
Vardgasrum ! :-)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 09.15 2017-08-30 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.56 2008-11-27
Inlägg: 2922
Ort: Utanför Jönköping
Jag hade satt en Unify-AP på den vänstra gröna punkten, tror det räcker. Jag hade inte heller satsat på LR.
(Hemma ersatte jag TRE accesspunkter med en Unify).

Sedan hade jag skaffat stations-adaptrar på de ställen där du behöver ethernet via kabel.
De kan dock vara svåra att hitta. Många av de produkter Kjell & Co säljer kan nog sättas i ett sådant läge.
Även en del gamla AP:ar går att sätta i station-mode. D.v.s. den agerar wlan-klient och ger dig ethernet ut.

I första hand hade jag dragit kabel på vind eller i krypgrund eller på utsidan av huset :)

MVH: Mikael


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.48 2017-08-30 

Blev medlem: 00.48 2009-01-18
Inlägg: 7281
Ort: Alvesta, Småland
Som jag förstår det är LR inte bättre även om man tar ett land för just LR aktivt. Var någon test på detta och i regel så gav Pro bättre räckvidd? Någon får konfirmera detta för jag hittar det inte nu.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.35 2017-08-30 

Blev medlem: 10.11 2007-03-19
Inlägg: 4752
Ort: Ronneby
Jag har sedan en vecka tillbaka en AP-AC-LR hemma. Jag köpte den för att jag i flera år krånglat med dålig täckning från min router (placerad i en änden på huset) och diverese olika "range extenders" och "repeaters" utan nämvärd framgång.

Nu har jag fått fiber indraget och placerat den routern i ANDRA änden på huset så grundproblemet kvarstår naturligtvis. En AP-AC-LR placerad ungefär mitt i huset ger bra täckning i NÄSTAN hela huset, det är ett rum (mitt arbetsrum) där signalen i princip tvärdör.

Jag kunde få täckning där också genom att flytta AP'n närmare det rummet (inte oväntat) men då började det såklart bli sämre i andra delen av huset så istället för att krångla med det och få "bara hyffsad" täckning i stora delar av huset beställde jag AP-AC-Lite som får sitta i närheten av mitt arbetsrum.

Jag kan prova att sätta AP-AC-Lite där AP-AC-LR sitter idag och jämföra signalstyrkan i de olika delarna av huset.

Förövrigt så handlar det väl inte bara om den eventuella extra uteffekten utan även om känslighet och antenn-konstruktion?


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 35 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: arvidb och 22 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010