Hur tät behöver elektroniklådan vara egentligen?

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Användarvisningsbild
Henry
Inlägg: 23613
Blev medlem: 20 april 2005, 02:52:47
Ort: Lund

Re: Hur tät behöver elektroniklådan vara egentligen?

Inlägg av Henry »

Elman skrev:Vid montering av IP65-67 Dosor/brytare utomhus skall man enligt dom flesta tillverkare borra ett ca 4mm hål i botten , tror tom det står i svensk elstandard (orkar inte titta nu) anledning annars blir det innestängd kondens.

Hjälpte en släkting montera ett just en antenn , ägaren ville göra det 100% tätade allt med silicone ,6månader senare rann det kondensvatten in i tv:n :-(
Det bildades i dosan längst upp rann sedan via koaxkabelns skärm :-( Resultat nya kablar,mastfilter och antenner bara stålröret gick och behålla
Är hålet för litet bildas ytspänning i hålet och fukten stannar kvar i boxen. Hänt flera gånger att man åker till kund med jordfel(sbrytare) och löst problemet med att borrahål i väggutaget !!! och det är alltid nästan på sydsidan av huset. på en vägg som är regnskyddad under tak men inte solskyddad .
Men erkänner att det känns konstigt att först köpa en vattentät produkt och sedan borra hål i den för att det inte skall bli vatten i den !!
/P
Skall en box göras så att inget vatten kryper i ledningar så får det också göras på rätt sätt så inget fukt kan krypa i ledningar, säger sig självt. Men om man gör allt helt tätt och slänger i en påse silikagel så kan det inte bildas någon fukt som kan krypa och det är då säkrat för väldigt lång tid framöver.

Samma du beskriver hände dock faktiskt ändå i en ej tät antennlåda på antennen på fritidshuset, där det blivit korrosion i kablarna ned från den. Bytte kablar och tätade den helt och slängde i en påse silikagel och under runt 10 års tid efter det, tills huset revs, så fungerade allt precis som det skulle utan några som helt störningar.

Elektronik måste inte absolut tätas efter konstens regler men det kan ge sinnesro att ha det och framför allt om det är lite avancerad elektronik med tätt mellan ben och dylikt och framförallt om det är nära en kust.
Användarvisningsbild
Biker
Inlägg: 6111
Blev medlem: 23 november 2005, 04:51:36

Re: Hur tät behöver elektroniklådan vara egentligen?

Inlägg av Biker »

Man kan rinn och kapillärsäkra kablar som har kardeller eller strumpa genom att skära upp en sektion och fylla med lödtenn - blir stopp där.
Lite knivigt med koax så man inte sabbar den tjocka plastmanteln runt mittledaren dock.

Men gör man spärrar innan vid montering blir det enklare.

Detta är mest en extra säkerhet som gör att man inte behöver byta allt om det skiter sig.
limpan4all
Inlägg: 8208
Blev medlem: 15 april 2006, 18:57:29
Ort: Typ Nyköping

Re: Hur tät behöver elektroniklådan vara egentligen?

Inlägg av limpan4all »

Var med att konstruerade en mikrofon i slutet av 80 talet. Den hade ett ca 200mm diameters membran av FR4 0,3mm som i stort sett bestod av koppar sånär som en liten 1mm glipa.
I övrigt var det helt tätt sånär som på et 1mm hål *20mm som satt i kabelinföringen där alla kablarna var silikontätade i 20mm.
Efter att fuktproverna genomförts (14 dagar) så kunde vi konstatera ca 15ml vatten inne i mikrofonen.
Bara ta sig tillbaka till konstruktörsbordet för att inse att ingenting utom solid metall är helt tätt och att det verkligen gäller att planera för VART vattnet skall ta vägen för vatten kommer det att bli.
Skriv svar