Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 12.46 2018-07-23

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 54 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 11.55 2016-01-05 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.52 2005-01-10
Inlägg: 22946
Ort: Kristinehamn
Henry: En DS323x är i grunden en RTC + RS32KHZ sammanbyggd. Då får man noggrannheten och släpper en extern RTC, alltså allt i en och samma krets.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.04 2016-01-05 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 07.13 2008-07-03
Inlägg: 12544
Ort: Norrköping
Som tyvärr tillverkas av Maxim.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.19 2016-01-05 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.52 2005-01-10
Inlägg: 22946
Ort: Kristinehamn
lillahuset: och problemet är?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.25 2016-01-05 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 07.13 2008-07-03
Inlägg: 12544
Ort: Norrköping
Maxim.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.39 2016-01-05 

Blev medlem: 16.26 2009-02-13
Inlägg: 860
Ort: Jönköping
Och vad är problemet med Maxim? Har inte haft några problem själv med dem.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.41 2016-01-05 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 07.13 2008-07-03
Inlägg: 12544
Ort: Norrköping
Dyra och otrevliga. Iallafall när vi hade att göra med dem sist. Iofs länge sedan men är man långsint så är man. :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.16 2016-01-05 

Blev medlem: 21.36 2011-02-23
Inlägg: 106
DS323x är rätt dyr.
Vad jag läst fungerar inte dom billiga modulerna som säljs på Ebay (DS3231 + ett EEPROM för 7:-).

Ska man köpa en DS3231 från en respektabel elektronikaffär blir det väldigt dyrt.
Man får då ställa sig frågan om priset är motiverat.

För en billigare peng kan man synka tiden från en GPS-modul eller via WIFI (NTP-server).


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.36 2016-01-05 

Blev medlem: 01.01 2006-03-02
Inlägg: 7030
Ort: Vänersborg
Icecap skrev:
Jag hade föreslagit att du lägger till en schmitt-trigger i form av en op-amp med lite positiv återkoppling, då får du fina flanker på signalen samt en inbyggt brusreducering.


Har inte processorns ingångar redan Schmitt trigger?

Angående att klockan gick 3 sekunder / 0,1 promille långsamt över en natt skulle inte jag lägga så stor vikt i. Låt klockan gå längre, typ en vecka, och se hur mycket den drivit. Elnätet ska ju synkas av ett atomur, enligt inlägg här (xxargs), så elnätet borde ju jobba ifatt över tid.

Har du kollat att spänningsdelaren/filtret fick rätt amplitud?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.50 2016-01-05 

Blev medlem: 21.36 2011-02-23
Inlägg: 106
Jag kopplade in min nya funktionsgenerator (Kjell hade mellandagsrea, Uni-T UTG9010B såldes för 2500!) och oscilloskop för att testa filtret.
Först provade jag att lägga filtret direkt på sinus vågen sedan testade jag att lägga på filtret efter transistorn.

Det visade sig fungera bäst att lägga filtret efter transistorn eftersom signalen då var nivåomvandlad till 5V med ett pullup motstånd.
I kombination med filtret kom jag snabbare under 3V när frekvensen höjdes (Atmegan räknar >3V som "hög").
Var ingen idé att ta bort transistorn eftersom den redan var på plats.

Tyvärr startade jag om klockan när jag testade ny mjukvara men nu ska den få stå på ett dygn.
Precis som du skriver kanske tiden jämnar ut sig över tid.

Kan tillägga att min gamla klockradio från 80-talet är fantastisk på att hålla tiden, behöver aldrig justera tiden.
Jag misstänker att den använder nätfrekvensen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.54 2016-01-05 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.27 2011-08-14
Inlägg: 1096
Nu blev jag intresserad av att du läst att de billiga ds3231 från ebay inte fungerar.
Jag googlade men hittade inget sådant, bara en massa säljsidor.

Jag har ett par såna från ebay för 7:- och visst fungerar de i meningen att de fungerar,
ger tiden och kan sätta tiden och håller det LIR 2032 uppladdat och rent allmänt
gör det den ska göra. Men jag har inte kollat hur noggrann den är. Har bara satt tiden
i den grovt för en vecka sedan ungefärligt efter Windows tid och efter en vecka så är
tiden fortfarande grovt efter Windows tid.

Hur kan man kolla det? 2ppm blir 1.2 sekunder per vecka, kanske jag klarar att kolla det.
Aha har ju en gps-modul liggande, kanske kan jämföra med den tiden.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.05 2016-01-05 

Blev medlem: 21.36 2011-02-23
Inlägg: 106
Ja ett test vore intressant.
Man ska inte förkasta komponenter på Ebay bara för att dom är billiga. Jag köper så gott som alla mina komponenter på Ebay eller Aliexpress.

Jag har mest läst lösryckta påståenden i olika forum typ denna: http://forums.parallax.com/discussion/153496/ds3231-vs-ds1302-for-drift-over-time
Citera:
made the mistake of buying some DS3231's from eBay and not a single one keeps accurate time (worse than the worst of any DS1302). On the other hand, all of the chips purchased from Mouser only lose/gain a couple seconds a month.


Här är en mer seriös sida https://edwardmallon.wordpress.com/2014/05/21/using-a-cheap-3-ds3231-rtc-at24c32-eeprom-from-ebay/
Under Addendum 2014-12-20.
Citera:
ll of these RTCs were set at the end of August and over the course of about 4 months, all of them lost between 30-40 seconds.


Så jag tar tillbaka mitt påstående tills kvalitén är bevisad :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.41 2016-01-05 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.27 2011-08-14
Inlägg: 1096
Olika bud, men misstanken är väckt. Lika bra att testa detta känns det som.
Mest för skojs skull, har inga egentliga krav själv.
Hittade gps-modulen så jag fixar ihop nåt som kan ta tiden både
från DS3231 och gps-modulen. Räcker väl med en mätning i veckan
eller nåt sånt för att kunna se vartåt det verkar gå.

Detta kommer att ta veckor så vänta inte på resultatet.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.42 2016-01-05 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 07.13 2008-07-03
Inlägg: 12544
Ort: Norrköping
Vore inte NTP enklare? Windows stöder väl det?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.59 2016-01-05 

Blev medlem: 10.40 2009-11-28
Inlägg: 923
Ort: Abu Dhabi
olof_n skrev:
Ok, intressant att veta, då ska jag felsöka så att jag inte får in störningar.

Övernatten drog den sig ett par minuter men under dagen har den gått alldeles för snabbt.

Jag låter en AVR räkna pulser på T0 ingången.
När antal pulser blir 50 körs en interrupt som räknar upp sekunderna. Tror koden är rätt:
Kod: [Expandera/Minimera] [Hämta] (Untitled.txt)
  TCCR0A = 0;    // set entire TCCR1A register to 0
  TCCR0B   =  0;    // set entrire TCCT1B register to 0

  //Set register to 0
  TCNT0 = 0;
  //Compare value
  OCR0A = 50;
  //Compare with OCR0A
  TCCR0A |= (1 << WGM01);
  //External Clock Source on T0 pin, Clock on Rising Edge
  TCCR0B |= (1 << CS02) |  (1 << CS01) | (1 << CS00);

  //enable timer interrupt
  TIMSK0 |=  (1 << OCIE0A);

ISR (TIMER0_COMPA_vect)
{
  sekunder++;
}


Ett tips!
Jag ville att klockan skulle kunna prata. Googlade en del och hittade ett bibliotek som emulerar gamla talsyntes chip.
Har implementerat det i klockan och jag tycker det låter riktigt bra: https://github.com/going-digital/Talkie


Hur är sekunder deklarerad? Är den mer än 1 byte lång måste du göra den atomic för att vara säker på att det funkar eller stänga av interrupt när du läser eller skriver till den utanför ditt IRQ.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.03 2016-01-05 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 07.13 2008-07-03
Inlägg: 12544
Ort: Norrköping
Mmmmm ARM!


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 54 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 13 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010