Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 10.35 2018-12-15

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 11 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: 11.21 2013-10-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.00 2004-06-17
Inlägg: 1919
Ort: sthlm
Jag köpte en begagnad TIG-svets igår där HF-tändningen är paj. Det är en EWS Personal 3Ti. Ytterst lite info om den finns i denna pdf på sid 9 och 14: http://content3.lincolnelectric.com/it/ ... no2004.pdf

EWS blev uppköpta av Lincoln nån gång på det sena nittitalet och finns därför inte kvar. Jag har mailat lite olika Lincolnåterförsäljare för att se om det går att få tag på en manual/elschema.

Svetsen funkar i övrigt som den ska. (Förutom att gasen ut i handtaget verkar vara på hela tiden, men det känns som ett mindre problem att lösa än HF-tändningen.)

Det verkar ju finnas lite kompetens på forumet, t.ex: viewtopic.php?f=13&t=48486&start=15

Så till svetsen.

Utanpå:

Bilaga:
2013-10-17 20.42.59.jpg

Bilaga:
2013-10-17 20.43.19.jpg


Inuti:

Bilaga:
2013-10-18 11.30.45.jpg

Bilaga:
2013-10-18 11.31.18.jpg


Denna del verkar ha att göra med HF-tändningen. På andra bilden har jag lyst in på vad jag antar är nån slags gnistgap.
Bilaga:
2013-10-18 11.35.32.jpg

Bilaga:
2013-10-18 11.35.21.jpg


När jag trycker på knappen händer det för det mesta ingenting vid gnistgapet. Men vid kanske var tionde-femonde försök så uppstår en gnista, inte precis när jag trycker på knappen utan till synes lite slumpmässigt. Skraptändning funkar bra.

Är det någon som har tips på hur jag kan felsöka? Vilka komponenter kan man misstänka? Ska man ge sig på att justera gnistgapet eller är det bara dumt?


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.57 2013-10-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 22642
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
När du skraptänder, hur ser det ut då i gnistgapet? Kan tänka mig att gapet har blivit för stort, så jämför hur det ser ut i gapet vid skrap / HF tändning


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.42 2013-10-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.00 2004-06-17
Inlägg: 1919
Ort: sthlm
Justerade ner gnistgapet lite. Voila, den funkar! :bravo: :D

Jag hade ju kunnat testa det innan jag kastade ut en tråd här... :doh: Men jag trodde ju att när förra ägaren sa att den var trasig så menade han det. Då har jag ju i alla fall gjort ett klipp!

Ventilen till gasflödet slår till så fort man slår på svetsens strömbrytare, men den är stängd när man inte har strömmen på. Den bryr sig inte om i fall man har knappen intryckt eller inte med andra ord. Men det är inte glapp i knappen m.t.p. att den funkar som den ska vid tändning av ljusbågen. Jag får rota lite och se om jag kan lista ut vad det beror på. Den är ju inte kopplad direkt till knappen då man ska kunna köra fyrtakt (tvåtakt) d.v.s. att man trycker en gång på knappen för att tända och en för att släcka och alltså inte håller inne knappen. Kan ju vara nåt relä/transistor som styr det som har hängt sig/pajjat.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.27 2018-05-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.00 2004-06-17
Inlägg: 1919
Ort: sthlm
Svetsen har ångat på bra när jag har använt den. Men nu strular den igen.

Jag svetsade ett par 2,5 mm-pinnar igår. Idag skulle jag fortsätta och la en loppa för att fästa en grej. Nästa gång jag skulle tända elektroden så händer igenting. Precis som om man glömt sätta dit jordklämman. Svetsen startar när man slår på den, ett relä drar och fläkten går. Men det händer inget när man svetsar.

Jag har dubbelkollat kablarna flera gånger och gjort rent handtaget. Öppnat svetsen och blåst rent samt sett till att alla kablar som sitter med kabelskor är åtdragna. Ockulär inspektion av innanmätet renderar inga misstänkta komponenter som ser dåliga ut.

Någon med tips på vad/var jag kan mäta?

Nu står jag här med ett hål i däcket och ingen svets...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.31 2018-05-08 

Blev medlem: 09.45 2009-10-09
Inlägg: 390
Ort: Tibro
du kan börja med att mäta om den ger 60 volt i tomgångsspänning i mma

//Ola


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.43 2018-05-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.00 2004-06-17
Inlägg: 1919
Ort: sthlm
Fan, jag kom på att jag lånat ut min multimeter. Återkommer när jag fått tillbaks den.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.02 2018-10-01 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.00 2004-06-17
Inlägg: 1919
Ort: sthlm
Jag lånade en annan svets för att limma ihop båten. Sent omsider har jag nu lokaliserat multimetern och mätt. Tomgångsspänningen i MMA-läge är 0 V och i TIG-läge är den 1.467 V.

Någon med tips på hur jag felsöker vidare?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.35 2018-10-01 

Blev medlem: 09.45 2009-10-09
Inlägg: 390
Ort: Tibro
då får du kolla om det finns någon spänning på dc-bussen

följ inkommande fram till likriktaren och mät efter den
brukar sitta ett par stora kondingar på bussen

//Ola


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.21 2018-10-02 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.00 2004-06-17
Inlägg: 1919
Ort: sthlm
Bilaga:
DSC_0293 (Medium).jpeg


Jag har 325 VDC på kondensatorbanken. Mätt i punkterna markerade i bilden ovan.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.21 2018-10-02 

Blev medlem: 09.45 2009-10-09
Inlägg: 390
Ort: Tibro
då fungerar ju den biten
näsa steg blir att kolla så styrelektroniken får spänning

denna skall styra igbt så du får tändspänning

//Ola


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 09.32 2018-12-06 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.00 2004-06-17
Inlägg: 1919
Ort: sthlm
Det går inte snabbt för mig med felsökandet. Då och då snubblar jag över svetsen i verkstan och kommer ihåg att jag borde laga den.

Jag har 12 VDC på vad jag antar är nån slags styrkort (ovan till vänster i bilden). Och lysdioderna på kontrollpanelen lyser.

Bilaga:
DSC_0357.JPG


Jag har förjäves försökt leta fram nån slags elschema på svetsen utan att lyckas.

Antar att IGBTerna är de som syns i ett "fönster" på kretskortet i bilden i förra inlägget. Går de att mäta upp på något sätt?


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 11 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Uttis och 26 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010