Ok, det blir lite långdraget meeen...
I energimätarstandards så defineras testkraven. En del krav kan "ruckas på" lite beroende på vad tillverkaren kan/vill garantera.
Man använder bl.a "nominell spänning"(reference voltage) och bas-ström (basic current).
Texten "5" innebär att bas-strömmen (Ib) för denna mätare är 5A. Energimätarstandarden (mätare avsedda för debitering) ställer lite olika krav på energimätaren vid låga strömmar.
Hur långt ned i ström som klasskravet(ex.vis Klass 1% eller Klass 2%) gäller defineras av Ib som tillverkaren själv kan bestämma.
Om vi pratar om 2% mätare så börjar 2% precisionskravet vid 1/20-del av Ib, således 0,25A*.
(*Under förutsättningen att det finns lika hög spänning på alla faser och balanserad last(lika hög ström) på alla faser och lasten är CosFi=1)
Det där med bas-ström är synnerligen förvirrande för vanliga icke-insatta så därför skriver en del ut i klartext 0,25-5.
Hade det varit en mätare med 10A basström hade samma skylt sagt 0,5-10.
Så är man ute efter en mätare med bra precision även på låga strömmar skall man köpa en som har låg bas-ström, så en mätare märkt med 1A(80) har kravet på sig att mäta bra längre ned i strömområdet än en 5(80).
I området 1/50-del till 1/20-del av Ib så luckras kraven upp något, minns inte exakt kanske var inom 3% eller 4% för en klass 2% mätare.
Under 1/50-del tror jag kravet var inom +10% -100%.
Annat krav är att bevisa att mätaren verkligen "mäter" energi fr.o.m 1/250-del av Ib, s.k. startströmsgräns. Kravet är en kvarlega sen tiden av mätare med snurrskiva som hade en tendens att kärva fast vid låga strömmar.
Konstiga blir ju att mätaren måste mäta(ackumulera energi) men den kan vara -100%!

"Snurrigt" värre.
Det är troligt att de flesta "digitala" mätare som är certifierade enl. standards är bättre än vad standarden dikterar, åtminstone de mätare jag jobbar med (ABB) de klarar ofta klassen ända ner till startströmmen(1/250-del Ib)
Texten (80) är maxström vad mätaren klarar enl. standard. En del test är relaterat till maxström är bl.a 20 x Maxström under 1 sekund som då inte skall leda till permanenta skador på mätaren. Japp... 1600A under 1 sekund

kan säga att vanliga kopparkablar gör konstiga saker vid den strömmen.
Så för 0,25-5(80) är det: 0,25- vid den strömmen börjar klasskravet, 5 är bas-strömmen och (80) är maxströmmen.
Med maxströmmen på 80A kan man nog anta att mätaren är av direktmätande typ och inte en mätare avsedd att kopplas via transformatorer.
Typiska energimätare för transformatorkoppling har lägre bas-ström och lägre max-ström eftersom de vanliga mät-transformatorerna ofta maxar på 1-10A på elmätarsidan.
Så hoppas denna förklaring ger lite klarhet i frågan.
Så om ni tyckte detta inte var långdraget så kan man ju även blanda in obalanserad spänning, obalanserad last, cosfi 0,5 induktivt... cosfi 0,8 capacitivt, temperaturdrift, fukt/torka, högspänningsburst test, långtidsdrift et.c... finns GANSKA många sidor i energimätarstandards....
