Foscamsverige.se Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 17.21 2014-09-23

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 10 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: 17.00 2009-02-09 

Blev medlem: 17.26 2007-11-13
Inlägg: 228
Ort: lund
Så här skriver Kjell o Co på sin hemsida:

"En vanlig halogentrafo har normalt en minsta-effekt på 20 W eller mer. Om trafon belastas med mindre än
denna effekt flimrar lamporna. Därför behövs en speciell trafo när man byter ut sin halogenbelysning mot LED. "

Artikel: http://www.kjell.com/content/templates/shop_main_details.aspx?item=44249&path=45000000,51000000


Har själv aldrig råkat ut för flimmer men jag ska snart bygga en lite större belysning med led och en "halogen-
transformator" så jag undrar om man behöver bry sig?!!!

Jag vill använda denna i stället: http://www.kjell.com/content/templates/ ... 0,51000000 och sedan en 12V-led-drivare...

Kan man inte förhindra det genom att bara ha en liten kondensator på ingången till konstant-ström drivaren i
stället? Jag tycker det verkar konstigt annars...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.20 2009-02-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 2541
Ort: Kävlinge
Det är ett switchat nätagg. De kan behöva en viss last för att det ska fungera. I detta fallet 20W (enligt specen), men det fungerar säkert med mindre. Jag tycket att ett fett effektmotstånd verkar vara en bättre ide än en konding.

_________________
PDP-8/L Renovering [fungerar] | PDP-8a renovering


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.24 2009-02-09 

Blev medlem: 17.26 2007-11-13
Inlägg: 228
Ort: lund
Tanken med energisnål LED-belysning går ju förlorad då...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.32 2009-02-09 

Blev medlem: 17.20 2008-04-12
Inlägg: 2052
Ort: Småland
En annan av anledningarna till att dioderna flimrar är att det oftast är AC ut ur en hallongentrafo.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 01.49 2009-02-10 
Co Admin

Blev medlem: 18.26 2006-07-04
Inlägg: 23239
Ostabilt sa elektronikforumet :badgrin:


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.44 2009-02-10 

Blev medlem: 17.26 2007-11-13
Inlägg: 228
Ort: lund
Men om det nu är AC ut från transformatorn så kan man ju likrikta den och sedan driva LED, men ni menar att det kanske ändå kommer flimra?!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.56 2009-02-10 

Blev medlem: 14.59 2006-02-27
Inlägg: 2495
Ort: Asby (Österbymo, Östergötland)
Leta reda på annan trafo än den du föreslagit. Egentligen enbart eftersom den du länkat till vill ha minst 20W last.
Om du nu inte kommer upp i det..

Räkna på vad din last blir, och sen leta reda på en annan trafo som passar bättre mot den lasten. Om nu målet är att spara energi.
Ska du spara pengar så är det billigare i inköp med en sån här billig trafo och ett effektmotstånd.

_________________
6år efter mina första PC såg jag internet för första gången!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.04 2009-02-10 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 2541
Ort: Kävlinge
- Om det är en transformator som lämnad växelspänning ut så går det bra att likrikta och glätta den.

- Om det är någon form av switchat nätagg så lämnar den redan DC.

Jag fick intrycket av att det var en switchad nätdel om man ser till priset storleken och benämningen "elektronisk trafo". Då gäller det som står i en tidigare inlägg (skriver av mig). Storleken på en ordinar trafo som ger 5A (60W vid 12V) skulle nog vara större än så, dessuton har den nog en annan form samt ett högre pris.

"En vanlig halogentrafo har normalt en minsta-effekt på 20 W eller mer. Om trafon belastas med mindre än
denna effekt flimrar lamporna. Därför behövs en speciell trafo när man byter ut sin halogenbelysning mot LED. "

Detta påstående skulle inte gälla för en vanlig trafo. En halogen på 10W skulle inte börja blinka. En vanlig trafo har ingen mista belastnings effekt. Detta tyder också på att det är en switchad historia.

Ränka ut effekten som dina LED-lampor kommer att behöva (de lär ju hamna under 20W dvs under ~1,5A annars finns det ju inget problem). Sen borde det vara en smal sak att hitta en väggvårta som klarar att levera tillräckligt mycket ström vid 12V.

Edit: någon hann före

_________________
PDP-8/L Renovering [fungerar] | PDP-8a renovering


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.34 2009-02-10 

Blev medlem: 17.20 2008-04-12
Inlägg: 2052
Ort: Småland
Finns ingen anledning att lägga pengar på likriktning i en halogentrafo vare sig den är switchad eller inte.
Möjligtvis att dyrare modeller är likriktade och kanske även reglerade, men de billiga är det inte.
Enda anledningen till likriktning är isåfall emc, om man ska ha långa kablar.
Anledningen till minlasten är att drivströmmen till switchtransistorerna tas från en strömtrafo på primärsidan av effekttrafon.
Om belastningen är för låg blir det inte tillräckligt med ström för att driva transistorerna och oscillatorn får börja om med en ny startpuls.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.48 2009-02-10 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 2541
Ort: Kävlinge
Det kan ju finnas en vits att likrikta om man har LED:ar. Annars kommer de ju faktiskt att flimra. En halogen lampa hinner inte att slockna, dessutom så lyser den ju både under den positiva och den negativa perioden (vilken inte en LED gör).

_________________
PDP-8/L Renovering [fungerar] | PDP-8a renovering


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 10 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot] och 13 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010