Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 07.33 2018-04-22

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 48 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: Kassettspelardelay
InläggPostat: 12.03 2018-01-13 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.45 2011-02-14
Inlägg: 2045
Ort: Lund
Troligen det enklaste sättet.

Sedan en annan sak...
Eftersom du kunde få tag på en bandspelare med separat avspelningshuvud behöver du fixa så att
avspelningsfunktionen går igång samtidigt som inspelning. Men du har ju ett schema där du kan följa stegen efter avspelningshuvudet.
Men vänta tills du är klar med speedkontrollen.


Denna tråden borde kanske ligga under "Projekt" :humm:


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kassettspelardelay
InläggPostat: 12.47 2018-01-13 

Blev medlem: 04.45 2005-01-19
Inlägg: 630
SM7CZR skrev:
Troligen det enklaste sättet.

Sedan en annan sak...
Eftersom du kunde få tag på en bandspelare med separat avspelningshuvud behöver du fixa så att
avspelningsfunktionen går igång samtidigt som inspelning. Men du har ju ett schema där du kan följa stegen efter avspelningshuvudet.
Men vänta tills du är klar med speedkontrollen.


Denna tråden borde kanske ligga under "Projekt" :humm:

Kan motorn ta skada av att göra denna modifikation?
Pitcha för långsamt eller för snabbt? Går det ens att pitcha snabbare än vad spänningen är som den normalt drivs av? Tänker att jag matar ebaykretsen med den spänning som direkt går till motorn


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kassettspelardelay
InläggPostat: 14.25 2018-01-13 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.45 2011-02-14
Inlägg: 2045
Ort: Lund
Motorn bör inte skadas av ändringen.
Jag tänker att motorn inte kan köras snabbare än den gör nu.
Men det har du ändå ingen nytta av p.g.a. det korta avståndet mellan in-och avspelningshuvudet.
Du har endast nytta av lägre hastigheter än normalt.

Du får tänka på att jag aldrig gjort den modifiering som du nu tänker göra.
Min modifiering var med en rullbandspelare och under tidigt 60-tal och med konstant hastighet.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kassettspelardelay
InläggPostat: 14.40 2018-01-13 

Blev medlem: 04.45 2005-01-19
Inlägg: 630
SM7CZR skrev:
Motorn bör inte skadas av ändringen.
Jag tänker att motorn inte kan köras snabbare än den gör nu.
Men det har du ändå ingen nytta av p.g.a. det korta avståndet mellan in-och avspelningshuvudet.
Du har endast nytta av lägre hastigheter än normalt.

Du får tänka på att jag aldrig gjort den modifiering som du nu tänker göra.
Min modifiering var med en rullbandspelare och under tidigt 60-tal och med konstant hastighet.


Låter bra! Då tänkte jag rätt :)
Jag är inföstådd med att jag gör det helt på egen risk och goda råd på vägen är aldrig fel och i mitt fall nödvändigt


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kassettspelardelay
InläggPostat: 14.54 2018-01-13 

Blev medlem: 04.45 2005-01-19
Inlägg: 630
Jag har ju tyvärr inte det exakta elschemat men likt på sina ställen. Funderar på om inringat röd och svart kabel är till motorn. Står ”MC Red” och ”MC black” på kretskortet. Hade underlättat för då slipper ja demontera hela enheten utan kan enkelt löda loss dessa två och koppla in i min spänningsreglerare som jag sen drar nya kablar till från dessa punkter för ström.

Bilaga:
9D002757-17EB-4972-9FAA-618F3477820B.jpeg

Finns inget elschema till just detta kretskort.
Bara denna illustrationen av kretskortet som matar motorn med ström
Bilaga:
CF0710CD-D317-4183-BE21-BE3A25A2C071.jpeg


Inkopplat såhär?
Bilaga:
8C57ED86-D8D2-479F-929E-6C0189A1E4D4.jpeg


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kassettspelardelay
InläggPostat: 15.49 2018-01-13 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.45 2011-02-14
Inlägg: 2045
Ort: Lund
Du måste reda ut en del saker innan du beställer något.
1- Kolla direkt på motorn om det finns en trimpot för speed.
2- Finns det inget hål för detta så måste det finnas en trimpot på kretskortet.
3- Titta på schemat om det finns benämning på trimpot ( speed, adjust, motor) el. liknande
4- Finns det en sådan trimpot på kretskortet är det bra, för då kan du ersätta den med en riktig pot. och montera den på bandsp.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kassettspelardelay
InläggPostat: 17.02 2018-01-13 

Blev medlem: 04.45 2005-01-19
Inlägg: 630
(Bilder hittade på nätet)

1. Finns inte vad jag kan hitta någon pot på motor.
Den ser ut såhär.
Bilaga:
B58C234D-4E3C-4ED8-A278-8D642659B359.jpeg

Bilaga:
2E8F75D8-F174-4A51-B568-CC6C0C5DD02B.jpeg



2. Det finns en trimpot på kretskortet RM04.
Samt en resistor RM03. Läst att man kan bränna
QM01 om man ändrar RM03 till för lågt värde?
Bilaga:
C755D0C4-5993-44E0-BC39-6A53416C3931.jpeg

Bilaga:
09A8EB52-FFAE-4341-A159-69CAE48A165C.jpeg


Men antar att det är kalibrerat med denna trimpot.
Min tanke med med kretsen jag länkade och idé på metod var också för att enkelt kunna återställa bandaren till sitt urspeungsskick samt slippa löda loss komponenter eller kapa banor på kretskortet.

Isf hade jag bara kunnat löda loss dom två kablarna till motorn. Men jag är för okunnig för att veta om det går att göra så


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Senast redigerad av robertr81 21.04 2018-01-13, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kassettspelardelay
InläggPostat: 17.44 2018-01-13 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.45 2011-02-14
Inlägg: 2045
Ort: Lund
Bilden är för dålig för att man skulle kunna se hur poten var ansluten.
Som sagt har jag inte själv gjort någon modifiering med extra PWM-kort. Fanns inte sådant på min aktiva tid (ej heller internet).

Om du inte vill prova så du får beställa en sådan enhet och koppla in som du tänkt.
Håll bara reda på plus & minus på sladdarna.
Och tag gärna närbilder innan du sätter igång så du kan se hur det såg ut innan. :)

robertr81 skrev:
1. Finns inte vad jag kan hitta någon pot på motor.

Hålet till trimpoten brukar sitta i botten på motorn


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kassettspelardelay
InläggPostat: 17.56 2018-01-13 

Blev medlem: 04.45 2005-01-19
Inlägg: 630
Här är lite bättre upplösning på bilderna.
Bilaga:
79F442FC-93B8-47BD-8D2D-169676E367C0.jpeg

Bilaga:
2F4976B4-9AEA-4691-99E1-FF23FB5F9D54.jpeg

Jag vill gärna prova men det innbär att jag får koppla isär hela enheten samt att jag är lite kass på att avlöda komponeter. Detta känns inte som ett träningsobjekt :)

Vill bara inte ha sönder något med extra kontrollern. Kan ju if beställa en, kostar bara 26:-.
Går ju att ha en switch med så jag kan växla mellan original och moddad, tex


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Senast redigerad av robertr81 20.53 2018-01-13, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kassettspelardelay
InläggPostat: 18.46 2018-01-13 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.45 2011-02-14
Inlägg: 2045
Ort: Lund
robertr81 skrev:
Här är lite bättre upplösning på bilderna.

Visst, nu ser man t.o.m. man att poten är på 3300 Ω och att kretsen heter 6612 :)

Ja, gör som du tänkt och sen har du möjlighet att ångra dej.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kassettspelardelay
InläggPostat: 21.15 2018-01-13 

Blev medlem: 04.45 2005-01-19
Inlägg: 630
Yes ska testa. En annan tanke som slog mig. Vad händer om man spolar om man har gjort som jag tänker göra?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kassettspelardelay
InläggPostat: 22.53 2018-01-13 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.45 2011-02-14
Inlägg: 2045
Ort: Lund
Tja, om motorn går saktare så snabbspolar den också saktare, tror jag åtminstone...det beror ju på konstruktionen. :D


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kassettspelardelay
InläggPostat: 00.50 2018-01-14 

Blev medlem: 04.45 2005-01-19
Inlägg: 630
:D ja självklart
Vet inte vad jag tänkte riktigt. Kanske att om den gav mer spänning vid spolning att det kunde bli överbelastat på något sätt men den ger väl inte mer än vad den får In...

Förresten vad hade hänt om man bara satt en potentiometer imellan ist för kontrollern?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kassettspelardelay
InläggPostat: 08.24 2018-01-14 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.45 2011-02-14
Inlägg: 2045
Ort: Lund
Citera:
vad hade hänt om man bara satt en potentiometer imellan ist för kontrollern?

Du menar direkt till motorn? Det hade inte funkat. Motorn hade blivit svag vid lägre spänning och poten hade ev. inte klarat strömmen.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kassettspelardelay
InläggPostat: 09.02 2018-01-14 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.45 2011-02-14
Inlägg: 2045
Ort: Lund
Citera:
jag är lite kass på att avlöda komponeter. Detta känns inte som ett träningsobjekt :)

Du får öva på värdelösa kretskort! Skaffa en tennsug och några avlödningsflätor.
Sen skall man vara noga med lödkolv och lödspetsar. Temperaturreglerad lödkolv och blöt svamp för att torka av spetsen med.
Det sista slarvas det ofta med och det straffar sig. Resultatet kan bli lossnade kopparbanor som bara är retfullt och onödigt.

Nu ska jag inte störa dej mer på jobbet! :D


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 48 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: bit96, Invaliden, Jonyverse, Majestic-12 [Bot], oppa, steffo100 och 15 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010