Electrokit Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 06.37 2017-09-26

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 18 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 23.01 2017-01-15 

Blev medlem: 20.15 2017-01-15
Inlägg: 7
Hej på er!
Jag är ny på forumet och skulle behöva en knuff i rätt riktning!

Jag ska hjälpa ett par polare i ett projekt där vi ska försöka styra massa tv-apparater via RS232.
Tanken är att använda något liknande denna:
http://www.serialgear.com/32-Port-Seria ... OM-RM.html

Letar efter mjukvaror där man kan programmera script som körs på olika com-portar, så man kan ha en knapp för ON till alla TV-apparater osv.

Någon som gjort något liknande?

Mvh
h0lle


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.25 2017-01-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.17 2004-02-11
Inlägg: 8179
Ort: Knivsta
Det är relativt lätt att öppna en comport i c# och koden för att skicka en ON lär inte bli komplicerad... Det är nog enklare än att hitta nåt begränsat scriptspråk


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 00.15 2017-01-16 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.29 2005-05-10
Inlägg: 35737
Ort: Söderköping
För det första, hur många är en "massa tv-apparater"? 5, 50, 500 st.?

Vad är det för typ/modell av "TV appareter"?

För att slippa dra så mycket kabel skulle jag rekommendera ett antal
Wifi/RS232 konverters istället. Blir mycket renare installation, kortare
RS232 kablar och inte beroende av ett "USB-avstånd".

Sen om just de där du länkar till är rätt fabrikat eller leverantör vet
jag inte. Sidan är inte helt förtroendegivande. :-) Windows stödet
slutar med Vista t.ex. Jag har själv mest erfarenhet av Lantronix se t.ex.:

https://www.lantronix.com/products-class/gateways-device-servers/

Jag känner till EDS4100, EDS8/16PS och WiBox på den sidan och PremierWave XN här:

https://www.lantronix.com/products-class/gateways-intelligent-gateways/

Det framgår dock inte vilket budget ni har räknat med för lösningen.

Vad är det för TV apparater? De har inget alternativ till RS232 styrning?

När det gäller script eller program så framgår det inte hur det ska köras
eller på vilken typ av dator. Vad är det som triggar att ett "ON" ska
sändas till TV apparaterna? Manuellt? Något automatiskt/schemalagt?

C# har föreslagits (vilket väl i princip kräver en Windows miljö), men
Python eller liknande skulle nog också fungera OK.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.44 2017-01-16 

Blev medlem: 20.15 2017-01-15
Inlägg: 7
Tjena och tack för era svar!

Det är cirkus 50 enheter som ska styras. 45 tv-apparater, någon proj, ljudmatrix m.m
TV-apparaterna är om inget ändrats LG's business-serie i lite olika tum-storlekar. Har hittat manualer för RS232-styrning så det bör ej vara något problem om jag bara hittar ett sätt att forsla ut mina kommandon från en PC.

Jag hade också gärna sett någon wifi-rs232-dongel men det ska inte spenderas några pengar... Det får bli senare där kablaget blir för långt.
Det är en sportbar det handlar om och tv-apparaterna kommer klustras typ 3 och 3 varför jag vill kunna dels byta kanal på exempelvis tv nummer 38, men också på en "zon" som kanske är TV1,4,7,10 etc.

Gällande script, så tänker jag mer att personalen på stället ska kunna ställa sig vid någon form av dator med valfritt operativ och trycka "ON ALLA" istället för att springa omkring med en fjärr vilket ger att datorn skickar ut exempelvis "ka 01 01" på com-port 01-45

Finns det någonstans man kan läsa mer om C# och com-portsstyrning? Brorsan kan C# men antar att det kan nischa sig där med..

Tack så länge!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.56 2017-01-16 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.29 2005-05-10
Inlägg: 35737
Ort: Söderköping
Det som kommer att kosta i reda pengar (utöver arbete/programmering
vilket kanske går på "kompispris") är hårdvaran för ca 50 serieportar.
Om det är OK att allt sitter vid "datorn" och ni drar en massa RS232
kablar över lokalen, så kan ju USB fungera.

Svårt att säga så mycket mer utan att se lokalen... :-)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.04 2017-01-16 

Blev medlem: 17.57 2006-04-15
Inlägg: 6170
Ort: Typ Nyköping
Vad ni än gör gå INTE i fällan och använd 32st vanliga USB till RS232 konvertrar.
PC kommer att knäa oavsett hur snabb den är USB funkar mycket dåligt då.
Redan vid 8 till 16 USB/RS232 konvertrar (FTDI som ändå är bland de bättre) så funkar det dåligt, riktigt dåligt.
Så gör inte om det misstaget.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.07 2017-01-16 

Blev medlem: 20.15 2017-01-15
Inlägg: 7
Tjabba.
Det är kompishjälp det handlar om. Kablage har dom dragit ut när dom ändå drar ut allt annat kablage under bygget, men det återstår att se vad kabellängderna påverkar.

Kablarna är dragna till ett centralt placerat data-stativ så min tanke är att sätta två 32xRS232-switchar enligt länken ovan (eller likvärdiga) där man sen kör en USB till datorn som får stå i stativet.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.53 2017-01-16 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.29 2005-05-10
Inlägg: 35737
Ort: Söderköping
Finns det något vanligt nätverk i lokalen? Har datorn någon
vanlig nätverksanslutning. Jag skulle nog kolla på en RS232
burk med vanlig nätverksanslutning (WiFi behovs nog inte om
det sitter i samma stativ) som t.ex 2 st 32-portars. D.v.s istället
för USB. Fördelen är att ni enkelt senare kan flytta datorn ur
stativet om det visar sig att det inte var en optimal placering.

Kolla t.ex. på "lantronix ets32" på eBay. Två sådana och du är i hamn.
Eventuellt har jag en kompis som kanske har något sådant i förrådet...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.31 2017-01-16 

Blev medlem: 20.15 2017-01-15
Inlägg: 7
Tack för din input sodjan!
Tjötat med brorsan nu och han tror inte det är några konstigheter att lösa. Hans tanke är att låta datorn i stativet agera server och göra anropen via WiFi från en surfplatta.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.48 2017-03-26 

Blev medlem: 20.15 2017-01-15
Inlägg: 7
Tjena.
Tänkte bara återkoppla lite och berätta hur allt blev. :mrgreen:

Vi kör med 2st 32-portars RS232-switchar:
http://www.serialgear.com/16-Port-Seria ... OM-RM.html

http://imgur.com/a/5KTB8
http://imgur.com/a/b9D3F
http://imgur.com/a/w5tKu
Många kablar var på gränsen till för korta, så det är inte det snyggaste stativet man gjort! (jag drog inte kablarna) :)

Efter jag hade läst på lite var jag lite orolig över kabellängderna då vi bara drog ut ELQXBE 4-ledare till varje TV. Vissa var så långa som 40 meter men det gick hur fint som helst!

Sen gjorde vi ett program för att styra hela kalaset.
http://imgur.com/9xRUNt9

För bilddistribution använde vi 6 stycken RF-modulatorer.
http://www.technomate.com/products/TM%252dRF-HD.html

Det som återstår, är att hitta 6 stycken RS232-IR-öga för att kunna styra våra digitalboxar. Tips någon?

Summa-summarum. Hårdvara för mindre än 30 papp inklusive allt kablage och antenneri!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.55 2017-03-26 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.29 2005-05-10
Inlägg: 35737
Ort: Söderköping
Den där uppträder alltså som 2 st. USB anslutningar så det fungerar ju bättre än
32 st. 1-ports adaptrar. Personligen är jag mer för nätverksanslutna prylar även
om de sitter i samma rack, men det där fungerar fungerar ju uppenbarligen helt OK.

När det gäller RS232 => IR så hittade jag inget, däremot Ethernet => IR.
T.ex denna burk: https://www.aartech.ca/ip2ir-global-cache-itach.html
"Global Caché iTach IP2IR provides hardwire ethernet monitoring and control of
infrared devices over a network and the Internet. The IP2IR can learn IR signals from
your existing hardware so you can can teach it to control your equipment as needed..."

Man får alltså köra "över nätet" istället för RS232 ut till burken. Men det är ungefär
samma jobb att dra ut en CAT cabel som en RS232 kabel... :-)

Hittade nu även en med WiFi, blir ju lite enklare insatallation...
https://www.aartech.ca/wf2ir-global-cache-itach-wifi-infrared-controller.html

BildBild


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.13 2017-03-26 

Blev medlem: 20.15 2017-01-15
Inlägg: 7
Skulle tro att den där 32-burken är 4st 8-hubbar, då jag fick A1-8 B1-8 C1-8 D1-8 i datorn. Funkade väldigt bra.
Gällande burken du länkade så sitter digital-boxarna i stativet så kabeldragning är inget problem, utan det är mer att jag behöver hitta en pryl som översätter från antingen ip eller RS232 till IR-öga.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.15 2017-03-26 

Blev medlem: 13.28 2006-09-23
Inlägg: 8378
Ort: Södertälje
Att ha i bakhuvudet - skall det vara hög driftsäkerhet/tillgänglighet så skall allt köras över via kablar eller fiber, kör man över RF-vior, Wlan och andra trådlösa tekniker etc. så finns alltid risken att det inte fungerar när det är viktigt att det skall fungera - allt ifrån överlast med många AP i närheten och massivt nyttjande av Wlan, störningar och konkurrens om frekvensutrymmet etc.

Vi har en situation i jobbet där en utrustningstillverkarne tyckte att all kommunikation skulle gå över BT mellan utrustningen och laptop/platta utan att erbjuda annan anslutningsform som USB etc.

Det var vackert tänkt men fungerar inte i praktiken då utrustningen skulle användas i tunnelbanemiljö - det fungerar ibland men inte när en hel tågset med hundratal personer med sina BT påslagna (ibland ovetandes), BT-headsets etc. rullar in och väller ut på plattform - funktionsavstånd som var flera meter när man var ensam på plattform krymper till några dm mellan utrustning och loggande dator och det hela blev extremt opålitligt och sabbar funktionerna eftersom det (visade sig) ville ha en närmast realitidsström av data mellan enheterna...

Hål i huvudet-resonemang att enbart förlita sig på trådlösa tekniker utan alternativa lösningar med trådade kommunikationsvägar enligt oss.


Senast redigerad av xxargs 14.17 2017-03-26, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.17 2017-03-26 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.29 2005-05-10
Inlägg: 35737
Ort: Söderköping
> ...utan det är mer att jag behöver hitta en pryl som översätter från antingen ip eller RS232 till IR-öga.

Jag vet inte om jag totalt missförstod något, men är det inte exakt det som de där burkarna gör !?
Översätter från IP (i detta fall) till "IR öga"?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.42 2017-03-26 

Blev medlem: 20.15 2017-01-15
Inlägg: 7
Vid en närmare titt på din nätverksansluta produkt så gör den säkert jobbet. Skippar helst det trådlösa.


Rent krast så hade säkert en sån här fungerat om det hade varit emitter istället för blaster, eller det kanske bara är en mottagare...
https://www.amazon.com/RS232-Serial-Rec ... B006ZF1O7W


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 18 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010